Начало / Превенция / Рибеното масло предпазва от загуба на зрението

Рибеното масло предпазва от загуба на зрението

дек. 4, 2017

зрение

Вероятно сте чували, че рибата е много полезна за мозъка храна, но знаете ли, че помага и за здравето на очите?

Как рибеното масло предпазва от загуба на зрението?

Според скорошно проучване консумацията на много сьомга, сардини и скумрия може да предпази възрастните хора от загуба на зрението. Оказва се, че омега – 3 мастните киселини, на които са богати по-мазните видове риба помагат на клетките в ретината на очите да издържат на стреса.

Изследователи от щатския университет на Луизиана са провели лабораторни тестове, при които са излагали клетки от ретината на човек на въздействието на постоянна светлина. Те са установили, че клетките се справят много по-добре със стреса, когато се добавят омега-3 мастни киселини.

Според авторите на проучването омега-3 мастните киселини и по-специално DHA (докозахексаенова киселина) и EPA (ейкозапентаенова киселина), които изобилстват в рибеното масло помагат на различните видове клетки на ретината да противодействат на стресови фактори, като например краткотрайно прекъсване на кръвоснабдяването на ретината.

Ретината е светлочувствителна тъкан, която постила задната част на очната ябълка. Състои се от 10 слоя клетки. Основната функция на ретината е да превръща светлинното дразнене в нервен импулс, който се изпраща до мозъка и се възприема като зрителен образ.

Увреждането на централната част на ретината, при което настъпва макулна дегенерация води да влошаване на централното зрение. В резултат се затруднява четенето и извършването на ежедневни дейности. Макулната дегенерация е водеща причина за слепота при хора над 65 годишна възраст.

Авторите на проучването считат, че тяхното откритие може да даде нови възможности за лечение на дегенеративните заболявания на ретината.

Проучването е публикувано в списание Клетъчна и Молекулярна Невробиология.