Начало / Превенция / Рискови фактори за образуване на бъбречни камъни

Рискови фактори за образуване на бъбречни камъни

май 22, 2019

рискови фактори за бъбречни камъни

Факторите, които предразполагат образуването на камъни в бъбреците са много разнообразни. При някои болни е налице само един фактор, но в повечето случаи те са няколко и се комбинират.

Ето някои рискови фактори за образуване на бъбречни камъни:

Външни фактори, които благоприятстват повишената концентрация на соли в урината и образуването на конкременти:

 • сух и горещ климат

При хората, които живеят в топлите страни има по-висок риск от образуване на камъни в бъбреците. При тях поради обилното изпотяване настъпва обезводняване на организма, урината е по-концентрирана и се повишава изкристализирането на солите. Ето защо се препоръчва тези хора да приемат повече течности. Има обаче и страни с горещ климат, където честотата на бъбречнокаменната болест не е висока.

По-висок риск от образуване на бъбречни конкременти има и при хора, които работят при висока температура – огняри, леяри.

 • питейна вода

Колкото по-малко вода приемате, толкова по-малко е количеството на отделената урина, а това води до повишена концентрация на урината и риск от утаявяне на солите. Няма доказателства, че високоминерализираните води („твърди  води“) повишават риска от образуване на камъни в бъбреците.

 • хранене

Хранителният режим може да повлияе положително или отрицателно камъкообразуването. Повишеният внос на соли, белтъци, промяната в рН на урината, намаленият прием на инхибитори на кристализацията имат съществено значение.

При консумация на растителна и млечна храна урината се алкализира, а при месна рН става кисела. Недостатъчният прием на витамини (витамин А, В6), повишената консумация на сол, месо, на зелени листни зеленчуци (богати са на оксалати) допринасят за по-голямата честота на бъбречнокаменната болест.

Пикочна инфекция (уроинфекция)

Инфекцията на пикочните пътища има значение за образуването на бъбречни камъни. При бактериалното разграждане на уреята се повишава съдържанието на амоняк в урината и тя се алкализира. Това благоприятства образуването на фосфатни конкременти. Освен чрез промяна на рН на урината уроинфекцията благоприятства литогенезата и чрез нарушаване целостта на уротела, при което настъпва атония на пикочните пътища. Получава се застой на урината, което предразполага към утаяване на съдържащите се в нея соли.

Заболявания, водещи до нарушение в уродинамиката на бъбрека

 • вродени заболявания

При някои вродени заболявания, например вродена хидронефроза, стеснение на уретера, подковообразен бъбрек и други е нарушен дренажа на урината от бъбрека, при което се повишава риска от инфекция и повишаване на рН на урината. Това улеснява кристализацията на соли в урината и появата на конкременти.

 • придобити заболявания

Някои възпалителни заболявания (бъбречна туберкулоза, пиелонефрит), бременност, гинекологични заболявания, обездвижване поради травма също водят до застой на урината и създават благоприятни условия за образуване на камъни.

Други рискови фактори

 • възраст – бъбречнокаменната болест най-често се появява между 35 и 45-годишна възраст.
 • пол – мъжете боледуват близо два пъти по-често от жените.
 • раса – някои раси боледуват по-често от други. Например бялата раса боледува по-често от чернокожата.
 • медикаменти – например злоупотреба с аналгин и фенацетин.
 • чернодробни заболявания, при които е нарушена обмяната на въглехидратите, повишена е оксаловата киселина, която е основна съставка на клациево-оксалатните конкременти.
 • хиперпаратиреоидизъм – налице е повишен калций в урината (хиперкалциурия).