Начало Превенция Рискови фактори за образуване на бъбречни камъни

Рискови фактори за образуване на бъбречни камъни

рискови фактори за бъбречни камъни
рискови фактори за бъбречни камъни

Факторите, които предразполагат образуването на камъни в бъбреците са много разнообразни. При някои болни е налице само един фактор, но в повечето случаи те са няколко и се комбинират.

Ето някои рискови фактори за образуване на бъбречни камъни:

Външни фактори, които благоприятстват повишената концентрация на соли в урината и образуването на конкременти:

 • сух и горещ климат

При хората, които живеят в топлите страни има по-висок риск от образуване на камъни в бъбреците. При тях поради обилното изпотяване настъпва обезводняване на организма, урината е по-концентрирана и се повишава изкристализирането на солите. Ето защо се препоръчва тези хора да приемат повече течности. Има обаче и страни с горещ климат, където честотата на бъбречнокаменната болест не е висока.

По-висок риск от образуване на бъбречни конкременти има и при хора, които работят при висока температура – огняри, леяри.

 • питейна вода

Колкото по-малко вода приемате, толкова по-малко е количеството на отделената урина, а това води до повишена концентрация на урината и риск от утаявяне на солите. Няма доказателства, че високоминерализираните води („твърди  води“) повишават риска от образуване на камъни в бъбреците.

 • хранене

Хранителният режим може да повлияе положително или отрицателно камъкообразуването. Повишеният внос на соли, белтъци, промяната в рН на урината, намаленият прием на инхибитори на кристализацията имат съществено значение.

При консумация на растителна и млечна храна урината се алкализира, а при месна рН става кисела. Недостатъчният прием на витамини (витамин А, В6), повишената консумация на сол, месо, на зелени листни зеленчуци (богати са на оксалати) допринасят за по-голямата честота на бъбречнокаменната болест.

Пикочна инфекция (уроинфекция)

Инфекцията на пикочните пътища има значение за образуването на бъбречни камъни. При бактериалното разграждане на уреята се повишава съдържанието на амоняк в урината и тя се алкализира. Това благоприятства образуването на фосфатни конкременти. Освен чрез промяна на рН на урината уроинфекцията благоприятства литогенезата и чрез нарушаване целостта на уротела, при което настъпва атония на пикочните пътища. Получава се застой на урината, което предразполага към утаяване на съдържащите се в нея соли.

Заболявания, водещи до нарушение в уродинамиката на бъбрека

 • вродени заболявания

При някои вродени заболявания, например вродена хидронефроза, стеснение на уретера, подковообразен бъбрек и други е нарушен дренажа на урината от бъбрека, при което се повишава риска от инфекция и повишаване на рН на урината. Това улеснява кристализацията на соли в урината и появата на конкременти.

 • придобити заболявания

Някои възпалителни заболявания (бъбречна туберкулоза, пиелонефрит), бременност, гинекологични заболявания, обездвижване поради травма също водят до застой на урината и създават благоприятни условия за образуване на камъни.

Други фактори

 • възраст – бъбречнокаменната болест най-често се появява между 35 и 45-годишна възраст.
 • пол – мъжете боледуват близо два пъти по-често от жените.
 • раса – някои раси боледуват по-често от други. Например бялата раса боледува по-често от чернокожата.
 • медикаменти – например злоупотреба с аналгин и фенацетин.
 • чернодробни заболявания, при които е нарушена обмяната на въглехидратите, повишена е оксаловата киселина, която е основна съставка на клациево-оксалатните конкременти.
 • хиперпаратиреоидизъм – налице е повишен калций в урината (хиперкалциурия).