Начало / Превенция / Рискови фактори за глаукома

Рискови фактори за глаукома

фев. 6, 2019

рискови фактори за глаукома

Глаукомата е очно заболяване, при което има загуба на ганглийни клетки на ретината и настъпва атрофия на зрителния нерв. Води до слепота, като първоначално се засяга периферното зрение, а по-късно и централното.

Глаукомата може да бъде първична (откритоъгълна и закритоъгълна) и вторична, в резултат на травма, тумори, медикаменти. Рядко се среща и вродена глаукома.

Кои са най-честите рискови фактори за глаукома?

Глаукомата може да увреди зрението ви, преди да осъзнаете, че има медицински проблем. Ето защо е важно да бъдете бдителни за следните фактори, които повишават риска от развитие на глаукома:

  • Напреднала възраст

Възрастта ви излага на повишен риск от развитие на глаукома, особено ако сте на възраст над 60 години. Ако обаче сте от негроидната раса, рискът се увеличава много по-рано – около 40-годишна възраст. Ако попадате във възрастова група с висок риск, е време да започнете профилактични очни прегледи всяка година.

  • Генетични фактори

Ако имате близък роднина, болен от глаукома, това ви излага на по-голям риск от развитие на заболяването. Открити са генни мутации, които повишават риска от откритоъгълна глаукома.

  • Етническа принадлежност

Етническата принадлежност също може да бъде рисков фактор. Смята се, че негроидната раса са сред най-рисковата група за развитие на глаукома. Азиатците са склонни към закритоъгълна глаукома, а японците най-често развиват глаукома с нормално вътреочно налягане.

  • Вътреочно налягане (ВОН)

Повишеното вътреочно налягане е най-честият и най-важен рисков фактор за развитие на глаукома. Не всички хора с повишено вътреочно налягане обаче развиват глаукома. Освен това има и случаи на глаукома с нормално налягане – нормотензивна глаукома.

Значение има и значителното денонощно колебание в стойностите на вътреочното налягане. Ако знаете, че имате повишено вътреочно налягане, редовните очни прегледи са много важни.

  • Медикаменти

Глаукомата се свързва с продължителна употреба на кортикостероиди, особено при хора, страдащи от алергия.

  • Травма на очите

Очна травма може да ви предразположи към развитие на глаукома, ако увреждането причини повишаване на вътреочното налягане. При закрити очни травми може да се промени анатомията на дренажната система на окото и да постави пациента в повишен риск от развитие на глаукома. Изместването на лещата от нормалната й позиция също може да предизвика глаукома.

Други рискови фактори, свързани с очите са:

– очни тумори
– тежка миопия (късогледство)
хиперметропия – далекогледството повишава риска от закритоъгълна глаукома
– дебелина на роговицата – по-тънката централна дебелина на роговицата повишава риска от глаукома
– особености на диска на зрителния нерв – по-голяма и по-дълбока екскавация, голямо съотношение екскавация/диск.

  • Състояния, при които е нарушена циркулацията на кръвта, високо кръвно налягане, ниско кръвно налягане.
  • Ендокринни заболявания – хипотиреоидизъм, захарен диабет.
  • Други рискови фактори са: мигрена, затлъстяване, женски пол, тютюнопушене и др.

Прочетете за:
Видове глаукома
Високо очно налягане
Изследване на зрителното поле (периметрия)