Начало / Превенция / Рискови фактори за рак на яйчника

Рискови фактори за рак на яйчника

юни 17, 2019

рискови фактори за рак на яйчника

Някои жени имат повишен риск от развитие на рак на яйчниците. Ето защо е добре всички жени да са наясно с рисковите фактори и симптомите на рак на яйчниците.

Наличието на рисков фактор, или дори на няколко фактора, обаче не означава задължително, че ще развиете рак на яйчника. От друга страна жени, които се разболяват от рак на яйчника може да нямат рискови фактори.

Кои са главните рискови фактори за рак на яйчника?

Ето някои фактори, които повишават риска от рак на яйчника:

 • Генетични фактори

BRCA1 и BRCA2

Наследственият овариален карцином се среща при около 20-25 % от жените, диагностицирани с рак на яйчника. Дължи се на унаследяването на мутации в гените BRCA1 и BRCA2, както вероятно и на други гени, които все още не са открити. Тези гени са свързани с повишен риск от рак на гърдата, както и от рак на яйчника, рак на маточните тръби и от някои други видове рак.

Синдром на Линч (Lynch)

Синдромът на Линч, наричан още наследствен неполипозен колоректален карцином се свързва с мутации в няколко различни гена. Жените с този синдром имат много висок риск от рак на дебелото черво, както и от повишен риск от развитие на рак на матката, рак на яйчника и някои други видове рак.

Синдром на Peutz-Jeghers

Синдромът на Peutz-Jeghers се дължи на мутация в гена STK11 и се унаследява по автозомно-доминантен път. Характеризира се с развитието на множество полипи в стомашно-чревния тракт и поява на пигментни петна по лицето (около устата, очите, носа) и по устната лигавица. Този синдром повишава риска от развитие на редица гастроинтестинални тумори, както и от рак на яйчниците при жените.

Фамилна обремененост

Жените, които имат баба, майка, дъщеря или сестра с рак на яйчника, но нямат известна генна мутация също имат по-голяма вероятност да развият рак на яйчника. Рискът е по-висок ако имате повече роднини, болни от рак на яйчника.

 • Възраст

Рискът от развитие на рак на яйчниците нараства с напредване на възрастта. В повечето случаи заболяването се появява след настъпване на менопауза. Средната възраст на диагностицираните с рак на яйчниците жени е 63 години.

 • Висок ръст

Високите жени са по-склонни да развият рак на яйчниците, в сравнение с ниските жени. Предполага се, че гените, които определят ръста действат като рисков фактор за рак на яйчниците.

 • Наднормено тегло

При жените със затлъстяване съществува леко повишен риск от развитие на рак на яйчниците.

 • Репродуктивни фактори

Фактори, като ранна поява на първата менструация (преди 12-годишна възраст), късна менопауза, нераждали жени, късна първа бременност (след 35 години) повишават риска от рак на яйчника. Тези фактори са свързани с по-голям брой овулации и съответно по-голямо травмиране на яйчниковия епител.

Други рискови фактори за рак на яйчниците са:

 • Хормонална заместителна терапия

Хормоналната заместителна терапия след менопауза повишава риска от рак на яйчника. Жените, които след менопауза приемат естроген в продължение на 5-10 години имат по-висок риск.

 • Предишни заболявания

Жени, които са диагностицирани с рак на гърдата, рак на дебелото черво, рак на матката имат повишен риск от развитие и на рак на яйчниците. Ендометриозата съко може да повиши риска от поява на някои видове рак на яйчниците.

 • Тютюнопушене – цигареният дим се свързва с възникването на някои видове овариален карцином.

Няма ефективна превенция на рака на яйчниците, но има някои фактори, които могат да понижат риска от поява на това заболяване. Такива са например:

 • прием на орални контрацептивни средства
 • раждане, кърмене
 • ранна менопауза
 • отстраняване на яйчниците.

Прочетете за:
Рак на яйчника (овариален карцином)