Начало / Превенция / Рискови фактори за подагра

Рискови фактори за подагра

дек. 29, 2017

подагра

Подаграта е форма на артрит, която се среща по-често при мъже над 50 години. Дължи се на повишаване на пикочната киселина в кръвта (хиперурикемия), което води до отлагане на кристали в тъканите около ставите. Образуват се уратни камъни в бъбреците.

Подаграта протича със ставни кризи, които възникват през нощта. Засегнатата става е зачервена, оточна, топла и има много силна болка. Най-често се засяга първата метатарзофалангеална става на палеца на десния крак.

В повечето случаи точната причина за хиперурикемията не е известна. Възможно е да е повишен вноса на пурини с храната, да има повишен синтез на пуринови нуклеотиди или да е намалено отделянето на пикочната киселина чрез бъбреците.

Кои са най-честите рискови фактори за подагра?

Съществуват редица фактори, които повишават риска от подагра. Такива са например:

Диета

Честата консумация на храни с високо съдържание на пурини, като месо и морски дарове може да повиши нивото на пикочната киселина в кръвта и да доведе до развитието на подагра. Храни с високо съдържание на фруктоза също могат да повишат пикочната киселина.

Алкохол

Пиенето на някои видове алкохол повишава риска от подагра. Бирата има високо съдържание на пурини и може да доведе до подагра, докато за виното се счита, че не е рисков фактор.

Възраст и пол

Рискът от подагра се повишава с напредване на възрастта, като зачестява след 50 годишна възраст.  Заболяването е по-характерно за мъжете, при които може да възникне и в по-ранна възраст – около 40 години. При жените заболяването зачестява след настъпване на менопауза, когато естрогените намаляват, а те повишават екскрецията на пикочната киселина.

С напредване на възрастта функцията на бъбреците често се уврежда, което може да доведе до повишаване на нивото на пикочната киселина в организма. Освен това възрастните хора приемат повече медикаменти, а някои от тях повишават риска от подагра.

Подаграта може да се срещне много рядко при деца, при които е налице вроден ензимен дефект в обмяната на пурините.

Раса

Чернокожите мъже боледуват два пъти по-често от подагра в сравнение с мъжете от кавказката раса.

Фамилна обремененост

Хората с кръвни родственици, болни от подагра имат по-голяма вероятност да развият заболяването. Счита се, че генетични фактори са отговорни за това, че някои хора са по-склонни да имат хиперурикемия и да образуват уратни кристали.

Други рискови фактори за подагра са:

  • Медикаменти

Приемът на някои медикаменти може да повиши риска от подагра. Пример за такива лекарства са: аспирин, тиазидни диуретици, циклоспорин, леводопа.

  • Наднормено тегло

Хората с наднормено тегло имат по-висок риск от развитие на подагра. Счита се, че повишеното телесно тегло е причина за забавеното елиминиране на пикочната киселина от бъбреците.

  • Хронична бъбречна недостатъчност

При хронична бъбречна недостатъчност е налице увредена бъбречна функция. Когато се наруши способността на бъбреците да отстраняват пикочната киселина, може да се развие подагра.

  • Други заболявания

Редица заболявания могат да повишат риска от подагра. Хората, страдащи например от диабет, високо кръвно налягане, висок холестерол, хипотиреоидизъм, псориазис имат по-голяма вероятност да развият подагра.

Прочетете за:
Подагра