Начало / Превенция / Рискови фактори за подагра

Рискови фактори за подагра

дек. 29, 2017

подагра

Подаграта е форма на артрит, която се среща по-често при мъже над 50 години. Дължи се на повишаване на пикочната киселина в кръвта (хиперурикемия), което води до отлагане на кристали в тъканите около ставите. Образуват се уратни камъни в бъбреците.

Подаграта протича със ставни кризи, които възникват през нощта. Засегнатата става е зачервена, оточна, топла и има много силна болка. Най-често се засяга първата метатарзофалангеална става на палеца на десния крак.

В повечето случаи точната причина за хиперурикемията не е известна. Възможно е да е повишен вноса на пурини с храната, да има повишен синтез на пуринови нуклеотиди или да е намалено отделянето на пикочната киселина чрез бъбреците.

Съществуват редица фактори, които повишават риска от подагра. Такива са например:

Диета

Честата консумация на храни с високо съдържание на пурини, като месо и морски дарове може да повиши нивото на пикочната киселина в кръвта и да доведе до развитието на подагра. Храни с високо съдържание на фруктоза също могат да повишат пикочната киселина.

Алкохол

Пиенето на някои видове алкохол повишава риска от подагра. Бирата има високо съдържание на пурини и може да доведе до подагра, докато за виното се счита, че не е рисков фактор.

Възраст и пол

Рискът от подагра се повишава с напредване на възрастта, като зачестява след 50 годишна възраст.  Заболяването е по-характерно за мъжете, при които може да възникне и в по-ранна възраст – около 40 години. При жените заболяването зачестява след настъпване на менопауза, когато естрогените намаляват, а те повишават екскрецията на пикочната киселина.

С напредване на възрастта функцията на бъбреците често се уврежда, което може да доведе до повишаване на нивото на пикочната киселина в организма. Освен това възрастните хора приемат повече медикаменти, а някои от тях повишават риска от подагра.

Подаграта може да се срещне много рядко при деца, при които е налице вроден ензимен дефект в обмяната на пурините.

Раса

Чернокожите мъже боледуват два пъти по-често от подагра в сравнение с мъжете от кавказката раса.

Фамилна обремененост

Хората с кръвни родственици, болни от подагра имат по-голяма вероятност да развият заболяването. Счита се, че генетични фактори са отговорни за това, че някои хора са по-склонни да имат хиперурикемия и да образуват уратни кристали.

Медикаменти

Приемът на някои медикаменти може да повиши риска от подагра. Пример за такива лекарства са: аспирин, тиазидни диуретици, циклоспорин, леводопа.

Наднормено тегло

Хората с наднормено тегло имат по-висок риск от развитие на подагра. Счита се, че повишеното телесно тегло е причина за забавеното елиминиране на пикочната киселина от бъбреците.

Хронична бъбречна недостатъчност

При хронична бъбречна недостатъчност е налице увредена бъбречна функция. Когато се наруши способността на бъбреците да отстраняват пикочната киселина, може да се развие подагра.

Други заболявания

Редица заболявания могат да повишат риска от подагра. Хората, страдащи например от диабет, високо кръвно налягане, висок холестерол, хипотиреоидизъм, псориазис имат по-голяма вероятност да развият подагра.

Прочетете за:
Подагра