Меню

Ако страдате от синдрома на раздразненото черво най-вероятно вече сте забелязали, че определени фактори могат да предизвикат симптоми, като например подуване на стомаха, крампи и стомашни болки, повишено газообразуване, диария или запек. Такива отключващи фактори са например стрес, определени храни, тютюнопушене, хормонален дисбаланс. По-долу ще разгледаме и най-честите отключващи фактори и причините, които се крият зад това.

Някои храни

Все още не е напълно изяснено как някои храни отключват симптоми на синдром на раздразненото черво, но според някои изследователи това може да се дължи на хранителна непоносимост. Най-често пациентите съобщават за обостряне на симптомите след консумация на следните хранителни продукти:

  • млечни продукти, особено тези с високо съдържание на лактоза
  • пшеница
  • цитрусови плодове
  • зеленолистни зеленчуци
  • бобови храни
  • червено вино
  • газирани напитки.

Старайте се да се храните умерено и балансирано и да не прекалявате с количествата. Освен това е важно да пиете достатъчно течности, най-добре това да е основно вода.

Фруктоза

Повечето хора си мислят, че само фруктозата, която се съдържа в подсладените напитки и храните с високо съдържание на консерванти е вредна. Истината е, че фруктоза се съдържа и в редица свежи плодове и зеленчуци, като ябълки, банани, броколи, зеле. Ако имате подуване на стомаха и повишено газообразуване, то те може да се дължат именно на изброените по-горе здравословни храни.

За да се предпазите от лошо храносмилане, дължащо се на фруктоза съветът е да избягвате храни с високо съдържание на консерванти и фруктоза и напитки, съдържащи царевичен фруктозен сироп. Другата препоръка е да ограничите консумацията на свежи плодове и зеленчуци до половин порция на хранене.

Хормонални промени

При жените рискът от синдром на раздразненото черво е два пъти по-голям, което може да е индикатор, че хормоните и техните изменения също могат да оказват влияние. Повечето жени съобщават, че симптомите на синдромът на раздразненото черво при тях се влошават около менструация. Приемът на естроген при хормонално заместителна терапия е също познат отключващ фактор за синдром на раздразненото черво.

Кофеин

Много от нас прекаляват с кофеина ежедневно. Прекалената консумация на кофеин може да предизвика стомашни крампи и влошено храносмилане. Според експертите максималната дневна доза кофеин трябва да бъдат три чаши кафе или чай, съдържащи тази ободряваща съставка.

Алкохол

Освен с кофеина трябва да внимавате и с алкохолните напитки, ако страдате от синдром на раздразненото черво. За алкохола се знае от години, че дразни храносмилателния тракт. Това не означава, че напълно трябва да изключите консумацията му, но е най-добре да пиете по-рядко и да не прекалявате с количествата в никакъв случай.

Стрес и тревожност

Много от хората, страдащи от синдром на раздразненото черво съобщават, че симптомите им се обострят, когато са подложени на стрес. Психолозите все още се опитват да изяснят каква е връзка между психологичното състояние, в което се намира пациента и чревната функция. Освен това самият синдром на раздразненото черво може да причини дискомфорт на пациентите, което да доведе до тревожност или депресия.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!