Начало / Превенция / Как да се справим със сухотата в очите?

Как да се справим със сухотата в очите?

ное. 3, 2016

сухота в очите

Сухотата в очите е често срещан проблем, който настъпва тогава, когато очите ви не произвеждат достатъчно слъзна течност, която има функцията да ги овлажнява и да ги предпазва. По-често жените се оплакват от сухота в очите, особено след менопауза. Този проблем се среща по-често и при хора, живеещи в по-големи градове, където въздухът е силно замърсен.

Други причини за изсъхване на очите са:

  • някои медицински състояния, като диабет, ревматоиден артрит, лупус
  • често четене, каране на кола или използване на компютър
  • увреждане на слъзните жлези под действието на радиация или травма
  • прием на някои медикаменти, като антихистамини, антидепресанти, медикаменти за лечение на високо кръвно налягане

Има някои неща, които може да ви помогнат да се справите със сухотата в очите:

Използвайте изкуствени сълзи

Изкуствените сълзи се продават без лекарско предписание. Експертите препоръчват да избирате изкуствени сълзи, в които няма добавени консерванти, защото те могат да раздразнят допълнително очите. Накапвайте по една-две капки във всяко око през 2-3 часа, особено ако ви се налага да работите пред компютъра за по-дълго време.

Дайте почивка на очите си

На много от хората се налага да прекарват целия работен ден пред компютъра, което може да бъде много изтощително за очите. Докато се взирате в монитора мигате по-рядко и очите не се овлажняват достатъчно. Почивайте за пет минути на всеки час работа. Очите се нуждаят от почивка и ако четете дълго време или гледате телевизия.

Спрете цигарите и избягвайте цигарения дим

Има много други причини, поради които е препоръчително да спрете цигарите, но освен това цигареният дим може да раздразни допълнително сухите ви очи. Затова експертите препоръчват да го избягвате. Освен това самото пушене на цигари увеличава риска от сухота на очите.

Използвайте овлажнител за въздух

През зимата използването на печки или климатици за отопление изсушава въздуха и ако страдате от сухота в очите вашият проблем може да се обостри. Затова е и препоръчително да използвате в дома си устройство за овлажняване на въздуха. Ако не можете да инвестирате в подобно устройство дори една метална купичка с вода, поставена върху радиатора ще свърши същата работа.

Позиционирайте екрана на компютъра под нивото на очите

Ако екрана на компютъра се намира над нивото на очите ви това ще ви кара да ги отваряте по-широко, а така те по-лесно ще изсъхват. Поставете екрана така че да се намира под нивото на очите, за да облекчите тяхната работа.

Прочетете за:
Причини за сухота в очите