Начало / Превенция / Фактори, които провокират псориазис

Фактори, които провокират псориазис

сеп. 4, 2019

фактори, които провокират псориазис

Псориазисът е хронично автоимунно заболяване, което се характеризира с епизоди на обостряне на оплакванията и периоди без симптоматика, известни с медицинския термин ремисия. Много фактори могат да повлияят на протичането на заболяването и да предизвикат неговото обостряне, включително промяна в климата и стрес. Повечето хора, страдащи от псориазис с времето се научават да разпознават кои са факторите, влошаващи тяхното състояние и предизвикващи симтпоми.

Някои от най-честите провокиращи фактори са:

Нараняване на кожата

Всяко нараняване на кожата може да предизвика обостряне на псориатичните симптоми. Обикновено 10 до 14 дни след травма на кожата се проявяват и оплакванията, свързани със заболяването. Някои от случаите, при които засягането на кожата обостря псориазис са:
– порязвания
– синини
– триене на дрехи в кожата
– татуировки и пиърсинг
– слънчево изгаряне
– ухапване от насекоми
– хранителна алергия.

За да намалите риска се старайте да предпазвате кожата си от всякакви наранявания и увреждания. Ако изпитвате сърбеж се старайте да разчесвате възможно най-малко кожата, за да не я раздразните. Когато сте навън използвайте слънчев крем с УВ защита и репеленти.

Промяна в климата

Климатичните условия оказват сериозно влияние върху протичането на псориазиса като заболяване. От една страна слънчевите лъчи могат да има благотворно влияние върху кожата, стига да не прекалявате със слънчевата експозиция. От друга страна, както споменахме слънчевото изгаряне може да предизвика обостряне на симптомите. Освен това високата влажност на въздуха или горещите бани също могат да бъдат проблематични за хората, страдащи от псориазис. Може да намалите риска, като предприемете следните превантивни мерки:

– когато се къпете използвайте топла, но не и гореща вода
– използвайте крем за овлажняване на кожата след душ
– при студено време се старайте крайниците ви да не се изстудяват прекалено

Стрес

За стресът се знае, че може да обостри псориатичните оплаквания от край време. Според учените това се дължи на отделянето на кортизол от тялото при стресови ситуации, което увеличава риска от възпалителни процеси.

Един от най-добрите начини да контролирате стреса е да сте физически активни. Медитация, йога и подобни техники за овладяване на стреса също могат да бъдат много полезни.

Инфекция

Вирусните и бактериалните инфекции също могат да отключат симптомтите на псориазис след период на ремисия. Особено често след настинка или грип пациените могат да се оплачат от обостряне на оплакванията.

Тютюнопушене и употреба на алкохол

Тютюнопушенето и консумацията на алкохол влошават състоянието на пациентите с псориазис. Това са два външни фактора, които лесно може да контролирате и да не позволявате да влияят на заболяването ви.

Прием на медикаменти

За някои лекарства се знае, че могат да отключат симптомите на псориазис. По-често споменаваните подобни медикаменти са:

– АСЕ инхибитори за лечение на високо кръвно налягане
– литий за лечение на биполярно разстройство
– нестероидни противовъзпалителни средства – индометацинн, диклофенак
– бета-блокери за лечение на високо кръвно налягане
– системни кортикостероиди и др.

Прочетете за:
Псориазис
Видове псориазис