Начало / Превенция / Храни за превенция на косопад

Храни за превенция на косопад

авг. 21, 2020

храни за превенция на косопад

Според диетолозите най-добрият начин за предотвратяване на косопад и осигуряване на здрава, плътна и блестяща коса е спазването на балансирана диета.

Въпреки че причините за косопад са много, например наследственост, възраст, хормони, недостиг на хранителни вещества, токсичност, лекарства, имунни реакции, то правилната диета в много случаи може да бъде полезна.

Ето някои храни, които могат да помогнат за превенция на косопад:

Спанак и други зелени листни зеленчуци

Много често, особено при жените дефицитът на желязо е причина за косопад. Спанакът е перфектен източник на желязо, поради което добавянето му към диетата може да се окаже полезно за превенцията на косопада. При недостиг на желязо се развива желязодефицитна анемия, която пречи на космените фоликули да получат богата на кислород и хранителни вещества кръв, от която се нуждаят за космения растеж.

Зелените листни зеленчуци (зеле, маруля, лапад, броколи) осигуряват още витамин А, С и Е, магнезий, калций, калий. Всички те спомагат за здрава и сияйна коса.

Сьомга и други мазни риби

Омега-3 мастните киселини са необходими за продукцията на себум, за поддържането на здрава, хидратирана и блестяща коса. Те не се синтезират в човешкото тяло, така че трябва да се набавят чрез храната. Чудесни източници на омега-3 мастни киселини са мазните риби като сьомга, херинга, скумрия, пъстърва, сардини, както и авокадо, орехи, ленено семе, тиквени семки.

Яйца

Яйцата са богати на витамин от група В, наречен биотин, който е необходим за здрава коса, нокти и кожа. Биотинът стимулира синтеза на кератин, който е основен протеин в структурата на кожата, косата и ноктите. Недостигът на биотин може да доведе до косопад. Други добри източници на биотин (витамин В7) са например: бадеми, слънчоглед, гъби, черен дроб, авокадо, сьомга.

Моркови

За растежа на всички клетки в човешкото тяло е необходим витамин А. Тъй като косата е най-бързо растящата тъкан в тялото, то тя има специална нужда от витамин А. Той също така помага при производството на себум, който поддържа скалпа и корените на косата хидратирани и здрави. Освен морковите други добри източници на витамин А са сладките картофи, тиква, спанак, къдраво зеле (кейл), червени чушки, мляко, черен дроб, риба тон.

Стриди

Стридите са едни от най-добрите източници на цинк. Характерен признак при дефицит на цинк е появата на косопад. Цинкът има съществена роля за растежа на косата. Освен това той е необходим за нормалната функция на мастните жлези, произвеждащи себум, който овлажнява и протектира скалпа.

Други, богати на цинк храни са зърнените храни, спанак, леща, тиквени семки, говеждо месо, раци, омари.

Цитрусови плодове

Витамин С е необходим за по-доброто усвояване на желязото в тънкото черво. Ето защо е полезно в диетата да включите цитрусови плодове. Консумацията на един лимон на ден е достатъчна за осигуряване на дневната доза витамин С.

Ядки – бадеми, лешници

Витамин Е подобрява кръвоснабдяването на космените фоликули и стимулира растежа на косата. Бадемите и лешниците са чудесен източник на витамин Е. Други храни, съдържащи витамин Е са авокадо, слънчогледови семки, спанак, тиква.

Прочетете за:
Косопад

Последни публикации