Начало / Превенция / Алкохолът предпазва от ревматоиден артрит

Алкохолът предпазва от ревматоиден артрит

юни 17, 2007

Редовната употреба на алкохол може да намали риска от развитие на ревматоиден артрит, твърдят учени.

Ново проучване, представено на ежегодния Европейски конгрес по ревматология показва, че употребата на три чаши вино или бира седмично има изразен протективен ефект.

Хенрик Калберг от института “Каролинска” в Стокхолм твърди, че консумацията на три или повече чаши алкохол седмично намалява с 50 % риска от развитие на болестта. Според него алкохолът потиска имунната система и намалява възпалителния процес.

Това проучване показва, че употребата на 3 до 10 чаши алкохол седмично може да предпази от ревматоиден артрит и да намали риска, предизвикан от тютюнопушенето и генетичните фактори.

Според Торе Квиен, президент на Европейската лига срещу ревматизъм тези резултати са много интересни, но е нужно да бъдат потвърдени от още изследвания. Той предупреди, че прекомерната употреба на алкохол води до редица други здравословни проблеми.

Ревматоидният артрит е хронично възпалително заболяване, при което имунната система на организма атакува ставните тъкани. Засегнатите стави са оточни, затоплени, болезнени при натиск, подвижността е ограничена.