Ново проучване показва, че анестетика кетамин има способност за бързо лечение на депресията.

Положителен ефект настъпва за по-малко от 2 часа след приема на лекарството и продължава за около 7 дни.

Основен проблем при лечението на депресията с антидепресанти е, че са нужни седмици, дори месеци докато настъпи подобрение.

В проучването са участвали 17 пациента с много тежка депресия, при които са проведени поне два неуспешни опита за лечение с антидепресанти. На участниците инжектирали кетамин или плацебо от физиологичен разтвор. Учените изследвали състоянието на пациентите минути, часове и дни след приема на дозата.

На 110 минута при 50 % от участиците, получели кетамин е настъпило значително подобрение, а до края на първия ден при 71 %.

Ефектът на една доза продължил около 7 дни при повече от една трета от участниците.

Това е първият случай на лекарство, което има такъв изразен, бърз и продължителен ефект само с една доза.

В сегашната си форма кетамина не е подходящ за лечение, защото в по-висока доза се появяват странични ефекти, като еуфория, халюцинации. Ще е нужно да се преработи, за да може да се използва.

Необходими са още изследвания, за да се види дали кетамина ще действа за по-дълъг период при многократни дози.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!