Начало / Превенция / Аспиринът предпазва от рак на дебелото черво

Аспиринът предпазва от рак на дебелото черво

май 13, 2007

Ежедневният прием на аспирин може да предпази от развитие на рак на дебелото черво, показва проучване.

Според учени от Оксфордския университет, приемането на 300 мг аспирин дневно в продължение на 5 години може да осигури защита. Те са разгледали резултатите от две обширни проучвания, проведени в периода от1977 до 1983 г., в които са участвали над 7500 човека. Участниците са приемали по 300, 500 или по 1200 мг аспирин дневно. Те са били проследявани през следващите 20 години.

Учените са установили, че приемането на 300 мг аспирин дневно в продължение на 5 години е довело до понижаване на случаите на колоректален карцином с 74 % през следващите 10 – 15 години.

Протективният ефект на аспирина е постоянен и не зависи от възраст, пол, раса. Наблюдавал се е и при хора с повишен риск от развитие на рак на дебелото черво, които имат роднини, болни от това заболяване.

Според проф. Питър Ротуел, ръководител на проучването, за хората с повишен риск от колоректален карцином приемането на аспирин ще има значителна полза и страничните действия на аспирина няма да са толкова драматични.

Това изследване потвърждава връзката между аспирина, полипите и рака на дебелото черво.

Според други специалисти обаче приемането на такива високи дози аспирин за продължително време крие риск от сериозни странични ефекти. Ето защо те не препоръчват на хората да приемат аспирин за превенция на колоректален арцином.

Прочетете за:
Рак на дебелото черво