Меню

Световната Здравна Организация препоръчва хората да намалят количеството на захар в диетата си наполовина.

Захарта трябва да бъде под 10 % от дневния калориен прием, като целта е дори да е под 5 %.

Ограничението се отнася за всички видове захар, съдържащи се в храните, включително и за захарта в плодовете и меда.

Много специалисти смятат, че 10 % е твърде много като се има предвид нарастващата честота на затлъстяването в целия свят.

Според тях понижаването на захарта под 5 % от дневния калориен прием ще има допълнителни ползи за здравето и това трябва да бъде целта към, която да се стремят хората.

Препоръките на Световната Здравна Организация се основават на научните доказателства за въздействието, което захарта оказва върху здравето, включително увреждането на зъбите и ефекта върху затлъстяването.

Редица проучвания са показали, че подсладителите в напитките водят до повишаване на телесното тегло.

При изследване на връзката между приема на захар и увреждането на зъбите, британски учени са установили, че когато захарта е под 10 % от дневните калории случаите на дентални проблеми са по-малко.

Експертите считат, че целта от 5 % е много трудна за изпълнение, докато 10 % е по-реалистична.

5 % от общият енергиен прием за деня се равнява на 25 грама или на около 6 чаени лъжички захар за деня за възрастен човек с нормален индекс на телесната маса.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!