Начало / Превенция / Естрогенът предпазва от рак на дебелото черво

Естрогенът предпазва от рак на дебелото черво

окт. 15, 2006

кръв в изпражненията

Според австралийски учени причината за по-висок риск от рак на дебелото черво при жените е в менопаузата. Вероятно женският хормон естроген предпазва по-младите жени от заболяване.

В Сидни, Австралия е проведено проучване, в което са участвали 1200 пациента с карцином на дебелото черво. Резултатите показват, че при жени над 51 години, страдащи от рак на дебелото черво смъртността е по-висока, отколкото при мъжете. За жените под 51 години резултатите са много по-добри. При тях вероятността да починат от колоректален карцином е 60 % по-малка, отколкото при мъжете.

Според д-р Кен Коо, ръководител на проучването по-ниското ниво на естрогена при жени в менопауза е причина за по-високата смъртност при тях.

Проучването показва още, че при жените по-често възникват усложнения на заболяването, като обструкция или перфорация на дебелото черво. При тях тумора по-често се локализира в дясната половина на червото. При тази локализация дълго време заболяването протича безсимптомно.

Колоректалният рак е втори по честота у мъжете (след белодробния рак) и трети при жените (след този на млечната жлеза и матката).

Препоръчва се при хора над 55 години веднъж годишно да се изследват изпражненията за окултни кръвоизливи. При поява на симптоми като коремни болки, загуба на тегло, анемия, наличие на кръв в изпражненията веднага трябва да се потърси консултация с лекар.