Британски учени твърдят, че фолиевата киселина може да понижи риска от сърдечни заболявания и инсулт с 10-20 %. Те са анализирали доказателства от предишни проучвания и са установили, че фолиевата киселина понижава нивото на аминокиселината хомоцистеин.
Повишеното ниво на хомоцистеин в кръвта повишава риска от сърдечно-съдови заболявания, като уврежда вътрешния слой (интимата) на артериите.
Приемането на фолиева киселина е лесен и евтин начин за понижаване на сърдечните заболявания и инсултите.
Фолиевата киселина е водноразтворим витамин (витамин В9). Съдържа се в черния дроб, спанака, марулята, граха, портокалите, грейпфуртите, пълнозърнестия хляб и др.
Достатъчният прием на фолиева киселина понижава риска и от малформации (spina bifida) у бебетата. Препоръчва се всички жени да приемат по 0,4 mg фолиева киселина преди да забременеят и през първите 12 седмици от бременността.
Прочетете за:
Дефицит на фолиева киселина – причини