Меню

Британски учени твърдят, че фолиевата киселина може да понижи риска от сърдечни заболявания и инсулт с 10-20 %. Те са анализирали доказателства от предишни проучвания и са установили, че фолиевата киселина понижава нивото на аминокиселината хомоцистеин.

Повишеното ниво на хомоцистеин в кръвта повишава риска от сърдечно-съдови заболявания, като уврежда вътрешния слой (интимата) на артериите.

Приемането на фолиева киселина е лесен и евтин начин за понижаване на сърдечните заболявания и инсултите.

Фолиевата киселина е водноразтворим витамин (витамин В9). Съдържа се в черния дроб, спанака, марулята, граха, портокалите, грейпфуртите, пълнозърнестия хляб и др.

Достатъчният прием на фолиева киселина понижава риска и от малформации (spina bifida) у бебетата. Препоръчва се всички жени да приемат по 0,4 mg фолиева киселина преди да забременеят и през първите 12 седмици от бременността.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!