Меню

Създадена е формула за изчисляване на риска от костни фрактури при жени, страдащи от остеопороза.

Австралийски учени, използвайки математическо уравнение могат да изчислят риска при жените с точност до 75 %.

Те са разгледали 231 случая на жени, болни от остеопороза, които са имали костни фрактури и 448 жени, които не са имали.

Установили са, че фактори като тегло, костна плътност на гръбначния стълб и бедрото, брой претърпяни фрактури са свързани с вероятността за счупване на костите. Използвайки тези данни те са създали формула за изчисляване на риска от костни фрактури.

Според Маргарет Хенри, ръководител на проучването тази формула успешно предсказва 75 % от фрактурите при жени, две години след като са взети техните данни.

Способността за предсказване на риска от счупвания ще спомогне за успешното лечение на хората с висок риск.

Остеопорозата засяга главно жени след менопауза, но се среща и в по-млада възраст, включително и при мъже. Поради понижената костна плътност възникват фрактури, най-често в областта на бедрото и гръбначния стълб. Провежда се лечение с хормонални препарати, с витамин Д и калциеви препарати.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!