Начало / Превенция / Хемороиди – полезни съвети как да ги избегнем

Хемороиди – полезни съвети как да ги избегнем

дек. 21, 2012

хемороиди

Хемороидите са често срещано оплакване. Над 75% от хората страдат от тях в някакъв етап от живота си. Най-чести са между 45 и 65 годишна възраст. Бременните жени са също по-рискови за развитие на хемороиди. Въпреки, че не са животозастрашаващи те се съпровождат с някои неприятни и болезнени усещания и дискомфорт. Ето и някои полезни съвети, които да ви предпазят от появата на хемороиди, а също биха спомогнали за намаляването на оплакванията, ако вече страдате от тях.

Увеличете приема на фибри
Съдържат се в големи количества в повечето зеленчуци, плодове и в пълнозърнестите продукти. Фибрите спомагат за поддържането на мека консистенцията на вашите изпражнения, а оттам и намаляват риска от запек, който е една от основните причини за хемороиди. Те също така водят до подобряване на състоянието при пациентите, при които вече са се развили хемороиди. Някои от храните с високо съдържание на фибри са: авокадо, ябълки, банани, спанак, броколи, моркови, портокали, грейпфрути.

Тренирайте редовно
Редовните тренировки подобряват кръвоснабдяването  и предпазват от запек. Тук е важно да се спомене обаче, че трябва да избягвате упражнения, които са свързани с голямо напрежение, като вдигане на тежести например, защото те водят до хемороиди. Ако вече страдате от хемороиди полезни за вас са ходенето, плуване, йога.

Избягвайте дългото заседяване или стоене прави
Продължителното стоене седнал или прав може да доведе до силно напрежение във венозната система около ануса, оттам затрудняване на нейния отток и да доведе до хемороиди. Опитвайте да се раздвижвате от време на време, за да подобрите циркулацията на кръв. Ако работата ви е свързана със стоене на бюро цял ден се разнообразявайте с кратки разходки в офиса.

Пийте достатъчно вода
За работата на вашите черва и придвижването на изпражненията в тях е особено важна добрата хидратация. Някои напитки като сода или алкохол могат да затруднят работата на червата ви и затова е добре да ги избягвате. Добре е да намалите и употребата на кафе и зелен чай, защото те са силни диуретици и прекаляването с тях може да доведе до дехидратация.

Приемайте хранителни добавки съдържащи фибри
Ако не успявате да поддържате високи нива на фибри в организма си с храната, която приемате може да се консултирате с лекар, който да ви предпише полезните за вас хранителни добавки. Те съдържат нужното количество фибри, а също и при употребата им се облекчават някои от симптомите на хемороидите и подобряват консистенцията на изпражненията. Важно е ако приемате добавки да пиете достатъчно вода или други течности, защото в противен случай те дори могат да влошат вашия запек.

Избягвайте да вдигате тежки предмети
Както споменахме по-горе вдигането на тежести може да стане причина за хемороиди. Ако все пак ви се налага да вдигнете тежък предмет го правете бавно и спокойно. Най-добре би било да помолите някой за помощ, за да избегнете усложнения като разтегнат мускул или хемороиди.

Прочетете за:
Видове хемороиди – външни и вътрешни хемороиди