Изпиването на четири или повече чаши кафе дневно може да понижи риска от болезнени пристъпи на подагра.
Учени от Университета на Британска Колумбия (University of British Columbia) са разгледали хранителните навици на над 14 000 мъже и жени, и са установили, че при тези, които пият повече кафе, нивото на пикочната киселина в кръвта е по-ниско.
Счита се, че активната съставка не е кофеина, тъй като и безкофеиновото кафе понижава пикочната киселина.
Канадските учени твърдят, че консумирането на кафе може да доведе до по-ниско ниво на инсулин в кръвта, и че има установена връзка между по-високото ниво на инсулин и по-високото ниво на пикочна киселина в кръвта.
Подаграта се характеризира със силни болки в ставите на долните крайници, в резултат от образуване на уратни кристали в съединителната тъкан. За възникване на заболяването значение имат повишената консумация на месо, наднорменото тегло, обездвижването и др.
Прочетете за:
Подагра