Начало / Превенция / Как да избегнем качването на килограми през зимния сезон?

Как да избегнем качването на килограми през зимния сезон?

дек. 30, 2015

зимата

Зимата е сезонът, през който най-често наддаваме на килограми, дали заради студеното време, дали заради повечето семейни празници през този сезон, но това е факт. Ниските температури могат да попречат на тренировъчния ви режим и да ви подтикнат да посегнете към някои калорични храни за успокоение. Освен това покрай Коледа и Нова година почти няма човек, който да не се изкуши от вкусните мамини гозби и това допълнително може да доведе до качване на няколко излишни килограма. Бъдете подготвени тази зима и се опитайте да спазите следните съвети, за да избегнете качването на килограми.

Не се отказвайте от физическите тренировки, заради студеното време

Ако обичате да тичате или да карате колело, за да се поддържате физически активни, а студеното време през зимата ви пречи може да се опитате да смените този вид тренировки с други на закрито. Ако обичате зимните спортове, като ски и сноуборд сега е времето да им се отдадете. Друг вариант за тренировки през зимния сезон са фитнесът и някои колективни спортове, като волейбол и баскетбол например, които могат спокойно да се практикуват на закрито, далеч от снега и ниските температури.

Създайте си реалистична стратегия как да се храните по време на празниците

Няма как напълно да избегнете всички вкусни изкушения, които съпътстват празниците, но пък може да си наложите да внимавате с количествата и да не преяждате. Наслаждавайте се на храната и се фокусирайте повече на времето прекарано с близки и приятели.

Не се поддавайте на храните за успокоение

Зимата е сезон, през който прекарваме повече време у дома. Много хора се чувстват подтиснати от студеното време и прибягват до някои любими храни за успокоение. Ако ви е студено и искате да се сгреете или пък ви е самотно по-добре си направете чаша чай и се завийте с топло одеяло, вместо да похапвате шоколад или чипс, които да ви накарат да се чувствате по-добре.

Внимавайте за високо калорични напитки през този сезон

През зимата много от нас пият повече топли напитки, което е оправдано. Но някои горещи напитки съдържат доста калории, които също могат да допринесат за качването на излишни килограми. Горещият шоколад с бита сметана или любимото ви какао може да са много вкусни наистина, но и са доста калорични. Вместо това се придържайте към пиенето на чай и кафе през този сезон. Освен това се опитайте да намалите консумацията на алкохол до минимум, защото алкохолните напитки са също много калорични.

Спрете да похапвате само, защото сте отегчени

През зимата може доста често да се оказвате вкъщи, в сравнение с другите сезони. Много хора прибягват до храната за стимулация, когато са отегчени, защото така отвличат вниманието си. За съжаление обаче този навик може да прибави няколко сантиметра към талията ви и любимите ви дънки може да ви отеснеят много бързо. Когато сте вкъщи се опитвайте да си намирате някакво занимание, за да отвлечете мислите си от любимия шоколад.