Начало / Превенция / Как да намалим напрягането и умората на очите?

Как да намалим напрягането и умората на очите?

юли 4, 2013

Напрежението в очите се проявява при продължително четене, каране на кола или работа  пред компютъра. Усещането на напрежение в очите може да бъде много неприятно и дразнещо, но добрата новина е, че то лесно може да се избегне с кратки почивки. Все пак трябва да бъдете внимателни, защото симптомът напрежение в очите може да бъде признак на някакво очно заболяване, което трябва да бъде лекувано. Ето и какво може да направите, за да намалите очното напрежение:

– Когато вършите работа, която е свързана с гледане на предмети отблизко се увере те, че осветлението в стаята е добро. Насочете светлина към обекта с който работите добре, особено ако зрението ви е намалено. Доброто осветление е важно и при продължително четене. Добре е светлината в стаята да бъде равномерно разпределена.

– Важно е от време на време да давате почивка на очите си. Можете да постигнете това като ги затворите за известно време като по този начин давате възможност и на очните мускули да си починат. Друг начин за почивка е да отклоните погледа си от бюрото и да погледате за известно време през прозореца. Опитвайте се да почивате 10 минути на всеки час, за да предпазите очите си от пренапрягане.

– Мигайте. Това може да ви звучи малко странно, но всъщност когато мигате вие овлажнявате очите си и по този начин по-рядко ще усещате дразнене или напрежение. Когато работят пред компютър хората мигат по-рядко и това става причина за съхнене на роговицата, раздразнение и умора на очите. Ако все пак вие се оплаквате от сухота в очите може да използвате капки, известни като изкуствени сълзи. Те ще спомогнат за овлажняването на очите ви.

– Когато работите пред компютъра или гледате телевизора те трябва да бъдат разположени на нивото на очите, за да не напрягате допълнително очите си. Избягвайте да гледате телевизия в тъмни помещения.

– Може да опитате и да масажирате редовно клепачите, мускулите над веждата и в горната част на бузата. Това ще облекчи мускулите ви, а и добрата новина е, че вие сами може да правите този масаж.

– За по-добър комфорт по време на работа с компютър може да прибегнете и до очила с филтър предпазващ от вредните лъчи, които се излъчват от компютрите. Това е особено полезно за хора, които носят контактни лещи, които не са удобни за продължителна работа пред екрана и се оплакват от сухота в очите.