Начало / Превенция / Как да се предпазите от полипи на дебелото черво

Как да се предпазите от полипи на дебелото черво

мар. 20, 2013

Полипите на дебелото черво са по-характерни за хора в напреднала възраст и в повечето случаи са доброкачествени образувания. Но в много случаи тези полипи може да станат причина за появата на един от най-често срещаните и трудно лечими тумори – рака на дебелото черво. Затова във връзка с предпазването от този рак хората е добре да намалят риска от поява на полипи на дебелото черво.

Учените са намерили една успешна формула за намаляване честотата на дебелочревните полипи и тя се състои в следното:

– Увеличете приема на свежи плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Тези храни са богати на фибри, полезни за храносмилането и на антиоксиданти, които ще освободят организма ви от вредните токсини. Американската онкологична асоциация препоръчва прием на плодове и зеленчуци пет пъти дневно.

– Намалете приема на животински мазнини. Важно е да не приемате наситени мастни киселини, които се съдържат в червеното месо и в обработеното месо, като кренвирши и наденици например. Наситените мазнини трябва да бъдат не повече от 10 % от вашето дневно меню.

– Упражнявайте се всеки ден поне по 30 минути. Поддържайте едно подходящо за вас тегло. Излишната телесна маса, особено в областта на корема ще забави вашия метаболизъм и ще увеличи риска от поява на полипи.

– Намалете приема на алкохол. Повече от една чаша на ден за жени и две чаши за мъже всеки ден значително увеличават риска от поява на полипи на дебелото черво и рак на дебелото черво. Друг вреден навик, който е добре да прекратите ,ако искате да се предпазите от развитието на много заболявания, включително и дебелочревни полипи е тютюнопушенето.

– В едно проучване е установено, че при хора, които приемат редовно аспирин или друго нестероидно противовъзпалително средство рискът за развитие на полипи и рак на дебелото черво е с около 40-50% по-нисък. Въпреки това обаче тези лекарства имат други нежелани реакции и затова тяхната употреба само за предпазване от полипи не е препоръчителна.

– Приемът на добавки с витамин Д намалява риска от дебелочревни полипи с около 25 %. Тези хранителни добавки освен това съдържат и калций, фолиева киселина и витамин Е, които също са полезни за превенцията на полипи.