Начало / Превенция / Как да се предпазим от артрит?

Как да се предпазим от артрит?

фев. 24, 2014

Ставният хрущял играе роля на мека възглавничка, която предпазва костите от триенето помежду им и позволява плавното им плъзгане при движение. Когато няма достатъчно хрущял се появява болка и скованост в ставите.
Много хора страдат от остеоартрит, ревматоиден артрит и ювенилен артрит, като най-чест е остеоартрита.

Ето някои лесни за изпълнение правила, които ако спазвате ще се предпазите от развитие на артрит.

Поддържайте нормално телесно тегло
Наднорменото тегло е осневен рисков фактор за развитие на артрит. Колкото по-голямо е натоварването върху ставите, толкова по-бързо се износва ставния хрущял.

Избягвайте да носите обувси с високи токчета
Човешкото ходило не е предназначено да бъде на пръсти по цял ден. Разбира се понякога може да носите обувки с високи токчета, но за предпочитане е да избирате обувки, удобни за ходилото.

Спортувайте редовно
Упражненията не само спомагат за понижаване на телесното тегло, но допринасят за поддържането на мускулния тонус и за подвижността на ставите. Опитайте се да спортувате по 30 минути пет дни в седмицата, за да се предпазите от развитие на артрит.

Не прекалявайте с натоварващите спортове
Спортове като футбол, бягане на дълго разстояние, вдигане на тежести поставят ставите под голямо натоварване и могат да доведат до по-бързо износване на ставния хрущял. Връзката между спортните травми и развитието на остеоартрит е добре известна. Ето защо се фокусирайте върху спортове, които няма да ви навредят.

Внимавайте с повтарящите се движения в ежедневието си
Някои повтарящи се движения в ежедневието ви могат да причиняват микротравми в ставите, които по-късно да доведат до развитие на артрит. Обръщайте внимание на позата си при извършване на рутинни действия, като например при коленичене, тъй като могат да се получат микротравми.
Продължителното стоене седнал оказва натоварване върху гръбначния стълб и е необходимо да ставате на всеки 30 минути.

Лекувайте правилно травмите си
Повтарящи се травми като например изкълчване на глезена могат по-късно да доведат до развитие на артрит. Провеждайте правилно лечение на травмите си и дайте достатъчно време на ставата да оздравее.

Пийте достатъчно вода
Превенцията на артрита е още една причина да пиете повече вода. 70 % от ставният хрущял се състои от вода. Когато сме дехидратирани съдържанието на вода в хрущяла намалява и той по-лесно се уврежда.

Следете за нормални нива на витамин Д
Витамин Д спомага за абсорбцията на калций в организма и костите. Дефицит на витамин Д се установява при много жени в менопауза. Може да консумирате повече храни, съдържащи витамин Д – рибено масло, черен дроб, мляко, яйца.

Повишете приема на калций
Диетата ви трябва да съдържа храни, богати на калций като мляко и млечни продукти.

Спрете тютюнопушенето
Тютюнопушенето влошава костната структура. Болни от артрит, които се откажат от цигарите забелязват значително намаляване на ставните болки.

Избягвайте злоупотребата с алкохол
Прекаляването с алкохола затруднява абсорбцията на витамини и влошава костната структура.

Ленено семе за намаляване на болките
Лененото семе е супер храна, богата на омега – 3- мастни киселини. Известно е, че лененото семе има способността да намалява възпалението в ставите и да облекчава болките.

Масло от черен дроб от треска
Счита се, че маслото от черен дроб на треска може да забави дегенеративните процеси в ставния хрущял и така да ви предпази от остеоартрит.

Билки за намаляване на възпалението
Билки, за които е известно, че имат противовъзпалително действие и може да са подходящи за превенцията на артрита са например джинджифил, канела, турмерик.

Прочетете за:
Видове артрит