Начало / Превенция / Как да се предпазим от дълбока венозна тромбоза?

Как да се предпазим от дълбока венозна тромбоза?

ян. 30, 2015

Дълбоката венозна тромбоза настъпва, когато се оформи кръвен съсирек в една или няколко от по-дълбоко разположените вени в нашето тяло, най-често в областта на краката. Обикновено това състояние се съпровожда от болка и подуване в засегнатата област, но може и да протече без характерни оплаквания.

Венозната тромбоза може да се развие, ако страдате от някои състояния, които влияят на начина, по който кръвта се съсирва. Друга причина може да бъде обездвижването на един или двата от долните крайници, поради претърпяна травма в тази област или провеждане на хирургична интервенция, която изисква покой на легло за по-дълъг период от време.

Всеки може да страда от дълбока венозна тромбоза, но тя се наблюдава по-често с напредване на възрастта. Освен възрастта други рискови фактори са:

 • претърпян вече венозен тромбоемболизъм
 • роднини със случаи на оформяне на кръвни съсиреци
 • страдане от заболявания като рак или сърдечна недостатъчност
 • обездвижване след операция или по-тежка травма
 • затлъстяване.

Какви са симптомите на пациентите?

По-честите оплаквания на пациентите с дълбока венозна тромбоза са:

 • подуване в областта на засегнатия крайник, по-рядко може да се наблюдава подуване и на двата крайника
 • болка в крайниците, която се описва най-често като крампи от пациентите.

Как да се предпазим?

 • Движете се

Когато прекарвате дълго време в една и съща поза, кръвта от крайниците не може да се оттича добре и това създава риск от оформяне на съсиреци. На всеки един до два часа се раздвижвайте за поне 5-10 минути. Ако ви се налага да сте обездвижени за по-дълъг период поради операция може да се консултирате с лекар, как да се предпазите от дълбока тромбоза.

 • Направете промени в начина си на живот

Ако сте пушач, съветът на лекарите е да спрете цигарите. Освен това специалистите препоръчват да поддържате теглото си в нормални граници и да се храните здравословно. Пийте повече течности, защото добрата хидратация на организма може да ни предпази от оформяне на съсиреци.

 • Приемайте предписаните ви медикаменти според препоръчаната схема

Ако ви се наложи да претърпите ортопедична операция ще ви бъдат предписани медикаменти, които да ви предпазват от образуване на съсиреци, докато сте в болница. След изписването може да ви бъде препоръчан прием на Аспирин за няколко месеца след операция.

Жените, които желаят да приемат противозачатъчни за предпазване от нежелана бременност трябва да бъдат запознати с техните възможни нежелани странични реакции, една от които е дълбоката венозна тромбоза. Тези медикаменти не се препоръчват при жени, които са генетично предразположени към тромбоза, в миналото са страдали от това състояние или са пушачки.

 • Упражнявайте се редовно

Редовните тренировки значително намаляват риска от образуване на кръвни съсиреци. Те са силно препоръчителни за хора, чиято работа е свързана с дълго време стоене на едно място или които пътуват на дълги разстояния често.

Прочетете за:
Флеботромбоза – дълбока венозна тромбоза