Начало / Превенция / Как да се предпазим от главоболието при мигрена?

Как да се предпазим от главоболието при мигрена?

юни 2, 2014

Мигрената е състояние, което се характеризира с много силно главоболие, съпроводено със силна болка в областта на челото и в някои случаи гадене и повръщане. Мигрената е често срещана и засяга приблизително една на всеки пет жени и един на всеки 15 мъже. Обикновено тя започва още в тинейджърска възраст.

За хората с мигрена е много важно да се опитат да намерят начин как да предотвратят основния симптом на заболяването – главоболието, което в много случаи им пречи да извършват ежедневните си дейности. Ето и какво може да направите, за да се предпазите от главоболието при мигрена:

Определете кои фактори при вас отключват главоболието

Един от най-добрите начини за предпазване от главоболието при мигрена е да установите факторите, които го предизвикват при вас и да се опитате да ги избягвате. Така например може да забележите, че страдате от главоболие след като приемате някои определени храни. Воденето на дневник, относно мигрената може да ви помогне по-лесно да откриете отключващите фактори при вас. Записвайте си всички епизоди на мигрена, колко продължават и от кои медикаменти се облекчава главоболието ви.

Бъдете наясно дали сте в рискова група за развитие на мигрена

Някои хора са по-податливи към развитието на мигрена от други. Обикновено това състояние се среща по-често във възрастовата група 10-40 години. Жените са засегнати четири пъти по-често от мъжете, а освен това учените са установили, че мигрената се среща по-често във фамилии засегнати от това състояние. При жените, които използват орални контрацептиви за предпазване от нежелана бременност има по-голям риск от поява на мигрена.

Научете се да разпознавате ранните симптоми на мигрена

При голяма част от пациентите главоболието при мигрена се предшества от някои симптоми, които се наричат продроми. Обръщането на внимание на тези ранни симптоми и приемът на медикаменти може да ви предпази от неприятното главоболие, което ги последва. Някои от по-често срещаните продроми при пациентите с мигрена са:

  • промени в настроението, като например депресия или лесна раздразнителност
  • повишена жажда
  • чувствителност на светлина и силен звук
  • промяна в апетита
  • лесна умора.

Изградете си план как да се справите с мигрената

Не винаги ще можете да се предпазите от главоболието при мигрена, но веднъж когато научите факторите, които го предизвикват и медикаментите, които го облекчават ще успявате много по-бързо да се справите и да се възстановите. Може да направите някои промени в начина си на живот, с които по-лесно да успявате да избегнете епизодите на мигрена. Тези промени ще имат положително влияние върху вашето здравословно състояние като цяло. Опитайте се да установите дали има опредлени дни от седмицата или определени сезони, през които мигрената ви се обостря.

Избягвайте кофеина

Смята се, че кофеинът е един от най-често срещаните отключващи фактори на главоболието при пациентите с мигрена. Ако сте любители на кафето се опитайте да ограничите консумацията на тази напитка до минимум. Може да замените кафето със зелен чай, който има много добър ободряващ ефект, подобен на този на кафето.

Създайте си подходящ режим на сън

Недостатъчният или прекаленият сън са също отключващи фактори за епизодите на главоболие при пациентите с мигрена, затова е много важно да си създадете здравословни навици за сън. Опитайте се да си лягате и да ставате по едно и също време.

Прочетете за:
Мигрена