Начало / Превенция / Как да се предпазим от камъни в жлъчката?

Как да се предпазим от камъни в жлъчката?

фев. 19, 2014

Жлъчните камъни обикновено се състоят от холестерол, билирубин и калциеви соли. Веднъж формирани, камъните могат да запушат жлъчния канал, което може да бъде съпроводено с болка, възпаление и потенциално опасна инфекция. Има много фактори, които могат да допринесат за формирането на жлъчни камъни като възраст, пол, начин на хранене, но има някои лесни за изпълнение методи, с които може да се предпазим от формирането на камъни и свързаните с това усложнения.

Повишете дневния прием на плодове и зеленчуци

От плодовете най-подходящи са ябълките, крушите, грейпфрутите, лимоните и динята. Тези плодове са богати на фибри, които спомагат за премахването на холестерола от организма. Подходящи зеленчуци за превенция на жлъчни камъни са моркови, целина, спанак, броколи и репички.

Избягвайте консумацията на храни с високо съдържание на холестерол

Счита се, че консумацията на такива храни повишава риска от жлъчни камъни. Учените съветват да се намали консумацията на пържени и обработени храни, масло и сладкиши. Освен това повишената консумация на алкохолни напитки не е препоръчителна.

Намалете теглото си

Затлъстяването увеличава риска от множество заболявания, включително и формирането на камъни в жлъчката. Опитайте да поддържате теглото си в здравословни граници, а ако сте с наднормено тегло може да се консултирате с диетолог, който да ви препоръча подходяща за вас диета. За поддържане на теглото са важни и редовните тренировки. Опитайте се да спортувате всеки ден по поне 30 минути.

Приемайте добавки с лецитин

Голяма част от учените смятат, че хранителните добавки, съдържащи лецитин спомагат за разрушаването на отлаганията от холестерол и формирането на камъни. Добавките с лецитин може да намерите под течна форма и като гранули. Повечето пациенти предпочитат гранулираната форма, която е по-лесна за употреба.

Добавяйте куркума към ястията

Куркумата е особено богата на антиоксиданти и противовъзпалителни съставки. Счита се, че тя повишава разтворимостта на жлъчката, което прави нейните съставки лесно разтворими и по този начин не се позволява натрупването на холестерол.

Употребявайте ябълков оцет

Много специалисти препоръчват консумацията на прясно изцеден сок от ябълки, който е много богат на ябълчена киселина с добавени към него няколко капки ябълков оцет.

Прочетете за:
Кои храни да избягвате ако страдате от камъни в жлъчката
Камъни в жлъчката – как се образуват?