Начало / Превенция / Как да се предпазим от натрупване на мазнини в областта на корема?

Как да се предпазим от натрупване на мазнини в областта на корема?

юли 6, 2015

Наднорменото тегло има сериозно влияние върху нашето здраве. На него се дължи покачването на нивата на холестерола и триглицеридите. Излишните килограми влияят на отговора на тялото към действието на инсулина, което може да стане причина за покачване на нивата на кръвната захар. Затлъстяването е една от основните причини за увеличаване на случаите на инфаркт, инсулт, артериална хипертония, рак, диабет и депресия.

Под абдоминално затлъстяване разбираме натрупването на мазнини в областта на корема. Натрупването на мазнини в тази област бива два различни вида. При единия вид мазнините се акумулират под кожата. Тази подкожна мастна тъкан не се различава от мастната тъкан в другите части на тялото и не е толкова вредна, но и не води до нищо добро, разбира се.

Другият по-опасен начин за натрупване на мазнини в коремната област е депозирането на мастни клетки около вътрешните органи. Струпването на мастни клетки около органите затруднява тяхната дейност и е причина за отключването на стресовите механизми на тялото, които водят до покачване на кръвното налягане, кръвната захар и увеличаване на риска от внезапна сърдечна смърт.

Все още не е ясна точната причина за натрупването на мазнини в областта на корема, но се смята, че то най-вероятно се дължи на комбинацията от гени и влиянието на фактори от околната среда. Някои от причините за коремно затлъстяване могат да бъдат наследственост, често похапване нощем, стрес на работното място, развитие на инсулинова резистентност, някои гастроинтестинални проблеми, като затруднено храносмилане.

Как може да се предпазите от натрупване на мазнини в областта на корема?

Няма точна формула как да се предпазите от това, но комбинацията от редовни физически упражнения и правилно хранене определено могат да помогнат в тази насока. Ако страдате от коремно затлъстяване това е индикатор, че нещо не е наред и вие трябва да предприемете мерки да коригирате проблема и да избегнете последващи усложнения. Най-добрият начин да се предпазите от затлъстяване в областта на корема е да взимате предпазни мерки. Някои от тези мерки включват:

  • Пийте много течности. Най-добрият избор е водата, защото освен, че ще ви помогне да се предпазите от затлъстяване тя ще хидратира вашия организъм и ще намали апетита ви. Намалете консумацията на газирани напитки до минимум.
  • Хранете се често и на малки порции. Сдъвквайте добре храната, защото така по-бързо ще се заситите. Избягвайте да се храните късно вечер и консумирайте, колкото се може повече плодове и зеленчуци. Кажете „не“ на сладкишите.
  • Упражнявайте се по възможност всекидневно по 45 минути.
  • Опитайте се да спите по 8 часа всеки ден.
  • Контролирайте кръвното си налягане.
  • Редовно следете теглото си.