Начало / Превенция / Как да се предпазим от някои рискове за здравето ни през лятото?

Как да се предпазим от някои рискове за здравето ни през лятото?

авг. 14, 2015

През лятото много от нас обичат да се наслаждават на топлото време и да си починат на море или планина. Не трябва обаче да забравяте, че в този горещ сезон се крият и много рискове за вашето здраве, с които трябва да сте наясно и да се пазите от тях. Последното, което искате е да сте си вкъщи поради прегряване например.

Ето и някои от по-често срещаните здравословни проблеми, които се наблюдават през летния сезон:

  • Слънчево изгаряне

През лятото слънцето е особено силно и трябва да внимавате когато сте навън за по-дълго време, особено между 12 и 4 следобед. Въпреки, че всички знаем за опасността от рак на кожата при честа и дълга експозиция на слънце голяма част от хората се излагат на слънчевите лъчи целенасочено, за да добият така желания тен.

За да се предпазите от слънчево изгаряне избягвайте да излизате навън в обедните часове. Когато сте навън носете шапка и очила и намажете изложените на слънчеви лъчи части от тялото със слънцезащитен крем. Ако все пак получите слънчево изгаряне намажете засегнатите части от тялото с крем, съдържащ алое вера или лайка, защото се знае, че екстрактът от тези растения успокоява раздразнената и зачервена кожа.

  • Увреждане на очите

Както предпазвате кожата си от вредните UV лъчи, така трябва да се грижите и за вашите очи. Прекалената експозиция на очите на слънчеви лъчи може да предизвика катаракта, разрастване на доброкачествени тумори на повърхността на окото. В някои случаи дори може да се стигне до рак на окото, затова предпазвайте задължително очите си със слънчеви очила, особено през летния сезон.

  • Хранително натравяне

През лятото хората обикновено пътуват повече и често консумират по-лесно разваляща се и нова за тях храна. Всичко това създава риск от хранително натравяне. То най-често се характеризира с разстройство и повръщане, които могат да доведат до дехидратация. Задължително е в случай на хранително натравяне да пиете достатъчно течности, за да си възстановите загубите.

  • Ухапване от насекоми

Ако бъдете ухапани от комар през лятото може да се справите със сърбежа с купуването на антихистаминови медикаменти или хидрокортизонов крем, които се продават в аптеките без лекарско предписание. Ако обаче бъдете ухапани от паяк или в по-лошия случай дори змия задължително трябва да посетите лекарския кабинет.

  • Ушни инфекции

През лятото много от нас прекарват голяма част от времето си край басейните или на море. По-честият контакт с водата при плуване води до навлизане на вода в ушите, която се блокира от натрупването на ушна кал. В резултат на това в ушите може да се развият различни инфекции, които в някои случаи се нуждаят от дълго лечение.

При запушването на потните канали в резултат на високите температури и носенето на по-тесни дрехи може да се развие топлинен обрив. При него се наблюдава зачервяване на кожата и лека болезненост и сърбеж в засегнатите области. За да се предпазите от такъв тип обриви носете леки памучни дрехи през летния сезон. Болката и възпалението могат да се овладеят с прилагането на ментолов или камфоров спирт в засегнатите области.