Начало / Превенция / Как да се предпазим от плантарен фасциит?

Как да се предпазим от плантарен фасциит?

ное. 28, 2013

Плантарният фасциит е една от най-честите причини за болки в петата. Плантарната фасция е плоска връзка, която свързва петата на крака с пръстите. Тя поддържа свода на крака. Плантарният фасциит е характерен за средната възраст, но може да се срещне и при по-млади хора, които прекарват дълго време изправени и натоварват много своите крайници, като например атлети или войници.

Някои от по-честите причини за развитие на плантарен фасциит са:

  • носене на неподходящи обувки;
  • носене на обувки с много висок ток;
  • наднормено телесно тегло;
  • прекарване на много часове в изправено положение.

Има някои съвети, които може да спазвате ако искате да се предпазите от развитието  на плантарен фасциит:

Носете подходящи обувки, които са ви по мярка

Хората много често неглижират състоянието на краката си и не полагат достатъчно грижи за тях.  Краката ни са ни нужни за ходене, бягане, стоене, те издържат тежестта на цялото ни тяло и затова е важно да им осигурим подходящи, комфортни обувки. По-често от плантарен фасциит страдат хора с така наречен „висок свод“ на стъпалото. При по-чести физически натоварвания при тези хора се наблюдава постепенно спадане на свода и като резултат плантарната фасция се напряга допълнително и това води до развитието на плантарен фасциит. Затова изборът на подходящи обувки е особено важен.

Поддържайте теглото си в норма

За да намалите напрежението върху краката си е важно да следите теглото си и да го поддържате в здравословни граници.

Загрявайте преди тренировка

Преди всяка тренировка е важно да загреете и да позволите на тялото си да се подготви за предстоящото натоварване. Разгрявката позволява на сухожилията, включително и плантарната фасция да се отпуснат.

Не се претоварвайте

Атлетите често страдат от плантарен фасциит, защото те натоварват прекалено тялото си. Те често страдат и от различни травми, включително разкъсване на Ахилесовото сухожилие и разтягане на различни връзки. Здравословно е да спортувате, но това не значи, че трябва да се претоварвате.

Грижете се за краката си още от сутринта

Болката в петата, която се наблюдава при плантарен фасциит обикновено се проявява рано сутрин още при ставане от леглото. Затова е препоръчително още при ставане да разтегнете мускулите на краката си с малко упражнения. По такъв начин може да се предпазите от развитието на плантарен фасциит.

Почивайте достатъчно

Когато усетите, че сте се претоварили с ходене и тренировки е препоръчително да си починете и да дадете време на краката си да се възстановят. Когато сте легнали на леглото поставете краката си на малко по-високо, за да позволите на кръвта да циркулира по-добре.

Прочетете за:
Плантарен фасциит