Начало / Превенция / Как да се предпазим от психопат?

Как да се предпазим от психопат?

мар. 9, 2023

предпазим от психопат

За да може да се предпазим от психопати в живота си, трябва да се научим да ги разпознаваме. Колкото по-добре ги разбираме, толкова по-добре ще се защитим от тях. 

Психопатията е вид антисоциално разстройство на личността, което може да причини много проблеми в живота на страдащите и на техните близки.

Разбирането на един психопат може да започне с откриването на причината за неговото поведение. Психопатията може да бъде предизвикана от травма в детството, от емоционална болка или преживяно насилие, от дисфункция на челния дял на мозъка. Важно е да разберем как поведението на психопата се проявява и как влияе върху живота на хората около него.

Как изглежда един психопат?

Психопатът е човек, на когото му липсва съвест и емпатия. Той може да бъде чаровен и приказлив, но всъщност е хитър и манипулативен.  

Психопатите са хамелеони, те променят поведението си и дори вярванията си според ситуацията в която се намират. Единственото нещо, което има значение за тях, е властта и контролът върху нещата, които искат да постигнат. Те знаят как да използват хората около тях, за да получат това, което искат. Изкусни лъжци са.

Всички психопати са егоцентрични и нарцистични, изключително импулсивни и безотговорни, склонни са да имат антисоциално поведение.

Как да се предпазим от психопат в живота си?

Ако подозирате, че някой е психопат, има няколко стъпки, които трябва да предприемете, за да се предпазите.

Осигурете си лично пространство   

Психопати могат да се окажат наши роднини, приятели или партньори. Тъй като не винаги е възможно да се прекъсне напълно връзката с тези хора, е важно да поставите определени граници и да си осигурите лично пространство. Започнете да отделяте време за себе си, концентрирайте се върху нещата, които искате. Помислете за това какво сте готови да толерирате и какво не.

Не се поддавайте на игрите на психопата и не правете компромис с нещата, които са най-важни за вас. Не приемайте поведение или отношение, което е неприемливо за вас.

Търсете печеливши споразумения

Някои психопати имат много агресивен характер. Те са хората, които искат да спечелят на всяка цена и не се интересуват дали ще ви наранят.  

Ако имате конфликт с психопат, който няма да отстъпи, потърсете начин, по който и двамата можете да спечелите. Не правете компромиси и не се задоволявайте със собствената си загуба само, за да им дадете това, което искат. Това само ще възнагради поведението им.

Научете се на приемане

Ако искате да се справите ефективно с психопат, трябва да го приемете такъв, какъвто е, но също така трябва да приемете себе си такъв, какъвто сте.

Първото нещо, което трябва да запомните е, че не можете да го промените, не можете да го излекувате. Той трябва да се лекува сам. Трябва да се откажете от всяка отговорност, която чувствате за емоциите и живота на другите.

Фокусирайте се върху действията, а не върху думите

Психопатите обикновено са много очарователни. Те могат лесно да убедят хората около тях, че са се променени. Проблемът обаче е, че много психопати скоро се връщат към същото поведение. Поради тази причина трябва да се научите да се фокусирате върху действията, а не върху думите.

Спрете да слушате оправдания и извинения, а започнете да обръщате внимание на това, какво правят. Постепенно ще започнете да виждате отвъд манипулациите.

Обърнете внимание на другите си взаимоотношения

Въпреки че може да не сте в състояние напълно да премахнете психопата от живота си, може да спрете да губите голяма част от енергията си за връзка, която не ви носи щастие. Вместо това се фокусирайте върху върху другите хора около вас, които наистина се грижат за вашето благополучие.


Прочетете за:
Психопат – характерни черти на психопатите