Начало / Превенция / Как да се предпазим от скарлатина?

Как да се предпазим от скарлатина?

мар. 11, 2024

как да се предпазим от скарлатина

Скарлатината е бактериална инфекция, причинена от бактерията Streptococcus pyogenes (β-хемолитичен стрептокок от група А). Засяга най-вече деца. Обикновено започва като стрептококова инфекция на гърлото и се последва от развитие на обрив.

Как става заразяването със скарлатина?

За да разберем как да се предпазим от скарлатина, първо трябва да знаем как става заразяването.

Източник на зараза е болният човек, като той е най-опасен в първите 24 часа след изявата на клиничните симптоми. През инкубационният период не е източник на зараза.

Около 10 % от децата и тийнейджърите са здрави носители на β-хемолитичен стрептокок от група А. Те също могат да бъдат източник на зараза.

Заразяването става основно по въздушно-капков път. Streptococcus pyogenes се открива в слюнката на болния човек. Когато той киха, кашля или говори, малки капчици, съдържащи бактериите, се разпространяват във въздуха и могат да бъдат вдишани от околните хора. Капките могат да попаднат върху предмети като кърпи, чаши или прибори за хранене, които след това могат да разпространят инфекция на други хора, ако се използват преди да бъдат измити.

Инкубационният период при скарлатина най-често е 2 до 4 дни, но може да варира от 2 до 12 дни.

Карантина при скарлатина

Болните от скарлатина се изолират за 10 дни след появата на обрива. Провежда се антибиотично лечение за 7 до 10 дни. Най-подходящият антибиотик при скарлатина е пеницилин.

Контактните се наблюдават за 10 дни.

Как да се предпазим от скарлатина?

Предотвратяването на скарлатина включва преди всичко мерки за ограничаване на разпространението на бактериите, отговорни за инфекцията. Пълна превенция на скарлатина не винаги е възможна. Има обаче някои стратегии, които могат да помогнат за намаляване на риска от болестта.

Добра лична хигиена

Редовното миене на ръцете с вода и сапун е един от най-ефективните начини за предотвратяване на разпространението на инфекциозни заболявания, включително скарлатина. Насърчавайте децата да мият ръцете си често, особено преди хранене, след използване на тоалетната и след кашляне или кихане.

Избягвайте близък контакт със заразени лица

Избягвайте близък контакт с лица, които са диагностицирани със скарлатина, докато не са приемали антибиотик поне 24 часа.

Редовна дезинфекция на повърхности

Редовно почиствайте и дезинфектирайте често докосвани повърхности, като дръжки на врати, плотове и играчки, особено в домакинства, където някой е бил диагностициран със скарлатина. Избягвайте също споделянето на прибори, чаши и други лични вещи преди да бъдат добре измити.

Покривайте устата и носа си

Научете децата да покриват устата и носа си с кърпичка или лакът, когато кашлят или кихат, за да предотвратят разпространението на респираторни капчици във въздуха.

Ваксинация

В момента няма разработена ваксина за скарлатина.

Бързо и ефективно лечение на стрептококова инфекция на гърлото

Скарлатината често се развива от нелекувана или неадекватно лекувана стрептококова инфекция на гърлото. При поява на симптоми на стрептококова инфекция на гърлото (като възпалено гърло, треска, подути лимфни възли), незабавно трябва да потърсите лекарска помощ. Лечението с антибиотици може да помогне за предотвратяване на прогресията към скарлатина.

Днес скарлатината не е толкова тежко протичаща инфекция, колкото в миналото, но тя остава проблем, особено за деца с отслабена имунна система. Чрез прилагането на ефективни стратегии за превенция, можем да намалим риска от предаване на болестта и да защитим уязвимите хора от тази потенциално сериозна инфекция.

Прочетете за:
Скарлатина
Симптоми на скарлатина
Обрив при скарлатина