Начало / Превенция / Как да се предпазим от вируса Ебола?

Как да се предпазим от вируса Ебола?

сеп. 2, 2014

След като през март месец тази година възникна епидемия от хеморагична треска, която се дължи на заразяването с вируса Ебола започна много да се дискутира как бихме могли да се предпазим от заразяване. Тъй като все още не е напълно изяснен начинът на предаване на вируса и не е създадена ваксина трябва сами да се предпазваме от заразяване чрез изпълняването на съветите на здравните служби.

Една от най-важните стъпки е ако ви се наложи да пътувате към Африканския континент да се информирате за това къде точно е разпространен вируса и по възможност да избягвате посещения на тези държави.

Както при повечето инфекциозни заболявания и хеморагичната треска Ебола се предава чрез замърсени ръце и продукти, затова е изключително важно да поддържате добра лична хигиена. Носете в себе си антибактериални гелове, които съдържат поне 60 процента алкохол, в случаите в които наблизко няма вода и сапун с които да измиете ръцете си.

Ако професията ви е в здравните среди и трябва да се грижите за болни хора се опитвайте по всякакъв начин да избягвате контакт с телесни течности, включително кръв, семенна течност, вагинални секрети и слюнка. Хората болни от вируса на Ебола са изключително заразни в последните стадии на болестта. При обслужване на болните задължително носете маски, ръкавици и защитно работно облекло.

Ако започнете да се оплаквате от главоболие, повишена температура, диария, очен обрив, гадене и повръщане и сте имали контакт с инфекциозно болни преди това потърсете лекарска помощ в най-кратък срок. Не отлагайте консултацията със специалист, защото колкото по-рано се диагностицира заразяването, толкова по-големи шансове има за оздравяване.

Ако не може да избегнете посещение на страна, в която има случаи на хеморагична треска е препоръчително да избягвате да консумирате недобре сварено месо, най-вече такова от диви животни. Освен това предпочитайте да употребявате бутилирана вода за питейни нужди.

Какво е лечението на хеморагичната треска Ебола?

Все още няма открито дефинитивно лечение на болестта. Болните се лекуват симптоматично и колкото по-рано се диагностицира заразяването, толкова по-големи шансове имат за преживяване. По-често прилаганите медикаменти са:

  • Медикаменти за поддържане на кръвното налягане
  • Противоинфекциозни средства
  • Преливане на кръв и биопродукти
  • Вливане на течности и електролити.