След като през март месец тази година възникна епидемия от хеморагична треска, която се дължи на заразяването с вируса Ебола започна много да се дискутира как бихме могли да се предпазим от заразяване. Тъй като все още не е напълно изяснен начинът на предаване на вируса и не е създадена ваксина трябва сами да се предпазваме от заразяване чрез изпълняването на съветите на здравните служби.

Една от най-важните стъпки е ако ви се наложи да пътувате към Африканския континент да се информирате за това къде точно е разпространен вируса и по възможност да избягвате посещения на тези държави.

Както при повечето инфекциозни заболявания и хеморагичната треска Ебола се предава чрез замърсени ръце и продукти, затова е изключително важно да поддържате добра лична хигиена. Носете в себе си антибактериални гелове, които съдържат поне 60 процента алкохол, в случаите в които наблизко няма вода и сапун с които да измиете ръцете си.

Ако професията ви е в здравните среди и трябва да се грижите за болни хора се опитвайте по всякакъв начин да избягвате контакт с телесни течности, включително кръв, семенна течност, вагинални секрети и слюнка. Хората болни от вируса на Ебола са изключително заразни в последните стадии на болестта. При обслужване на болните задължително носете маски, ръкавици и защитно работно облекло.

Ако започнете да се оплаквате от главоболие, повишена температура, диария, очен обрив, гадене и повръщане и сте имали контакт с инфекциозно болни преди това потърсете лекарска помощ в най-кратък срок. Не отлагайте консултацията със специалист, защото колкото по-рано се диагностицира заразяването, толкова по-големи шансове има за оздравяване.

Ако не може да избегнете посещение на страна, в която има случаи на хеморагична треска е препоръчително да избягвате да консумирате недобре сварено месо, най-вече такова от диви животни. Освен това предпочитайте да употребявате бутилирана вода за питейни нужди.

Какво е лечението на хеморагичната треска Ебола?

Все още няма открито дефинитивно лечение на болестта. Болните се лекуват симптоматично и колкото по-рано се диагностицира заразяването, толкова по-големи шансове имат за преживяване. По-често прилаганите медикаменти са:

  • Медикаменти за поддържане на кръвното налягане
  • Противоинфекциозни средства
  • Преливане на кръв и биопродукти
  • Вливане на течности и електролити.
  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2020 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!