Начало / Превенция / Как да се предпазите от акне през зимата?

Как да се предпазите от акне през зимата?

дек. 9, 2015

акне

През зимата акнето при хора с по-чувствителна кожа може да се обостри поради по-ниските температура. Поради сухият и студен въздух през зимата трябва да обръщате по-специално внимание на грижите за вашата кожа и да спазвате добра лична хигиена. През този сезон кожата се изсушава, а това води до запушване на порите и поява на пъпки.

Нормално дори и при хора, които не страдат от акне може да се наблюдава този феномен през зимата, известен като „сезонно акне“. Затова и през този сезон трябва изключително стриктно да спазвате режима си на почистване и грижи за кожата. Някои от начините, които могат да ви помогнат да намалите риска от акне през зимния сезон са:

  • Пийте достатъчно течности

Един от основните проблеми през зимата, който може да доведе до акне е дехидратацията. Когато сте дехидратирани, кожата ви не се овлажнява правилно и се изсушава. Като си набавяте достатъчно течности ще се предпазите от този риск. Въпреки, че навън температурите са ниски това не означава, че не трябва да пиете достатъчно течности.

  • Почиствайте редовно кожата си

Почистването на лицето е важно през всеки сезон. През зимата тези грижи трябва да бъдат още по-интензивни. Във въздуха през зимата се съдържа високо количество прах и прахови частици, което води до запушване на порите на кожата. Когато порите се запушат може да се обостри акнето. За почистване на кожата използвайте почистващи кремове с овлажняващ ефект.

  • Овлажнявайте кожата

Студеният въздух през зимата е основната причина за изсушаването на кожата. В резултат на това тя може да се напука и да се появи лющене в по-често изложените на студен въздух зони, като носа и бузите например. През този сезон добрата хидратация на кожата е от особено важно значение. Така ще намалите риска от зачервяване и раздразнение на кожата, в резултат на студения въздух.

  • Упражнявайте се

През зимата е важно да не спирате да спортувате. По време на тренировки тялото се загрява и се подобрява притока на кислород и кръв към всички части на тялото, включително и кожата.

  • Направете си маска за лице

За да подхраните кожата си през зимния сезон може да си направите маска за лице в домашни условия. Една от подходящите маски е тази с мед и розова вода. Смесете една супена лъжица мед с 20 мл розова вода. Намажете лицето с получената смес, оставете да подейства и след 5 минути измийте лицето. Медът и розовата вода спомагат за хидратацията и сияйността на кожата.