Начало / Превенция / Как да се предпазите от инфекции на уринарния тракт

Как да се предпазите от инфекции на уринарния тракт

фев. 7, 2013

Може би няма човек, който през живота си поне веднъж да не е страдал от инфекции на пикочните пътища. Този вид инфекции са особено чести при жените поради по-късата уретра при тях. Уринарните инфекции могат да причинят голям дискомфорт и в някои случаи лечението им не е особено лесно. Най-честите симптоми на уринарните инфекции са парене при уриниране, болка ниско в корема, чести позиви за уриниране, може да има покачване на температурата, често уриниране.

Как може да се предпазите от инфекции на уринарния тракт?

Водата спомага за очистването на организма и на пикочните пътища от вредните вещества, затова е важно да пиете повече вода.

Не се стискайте когато усещате, че трябва да уринирате. Жените често правят това, защото искат да довършат някаква задача преди да посетят тоалетната, но този навик е вреден. Неизпразването на пикочния мехур може да спомогне за по-лесно проникване на бактерии в пикочните пътища.

Поддържайте добра лична хигиена. Може би сте чували, че при посещаване на тоалетната трябва да избърсвате гениталиите си отпред назад и това наистина е вярно, защото по такъв начин ще се предпазите от навлизане на бактерии от ануса към пикочните ви пътища.

Винаги измивайте гениталиите си преди и след сексуален контакт, за да не позволите навлизането на бактерии към уретрата или вагината. Уринирането веднага след полов контакт също може да спомогне за предпазване от уринарни инфекции.

Когато става въпрос за избор на бельо винаги избирайте памучните материи. Освен това бельото, което носите не трябва да е прекалено стегнато. Важно е да е удобно и по мярка.

Ароматизираните продукти за лична хигиена могат да раздразнят уретрата и да станат причина за уринарни инфекции. По-добре е да избирате продукти, които не са допълнително ароматизирани.

Знае се, че сокът от боровинки е особено полезен за предпазване на пикочните пътища от инфекции. Освен това той може да се приема и когато инфекцията е вече налице за по-бързо оздравяване.

Допълнителният прием на витамин С ще подкисли урината ви и по този начин ще намали риска от поселяване на бактерии в пикочните пътища.

Приемът на по-големи количества целина, магданоз или диня също може да ви предпази от уринарни инфекции, защото тези продукти са естествени диуретици и те спомагат за по-доброто очистване на пикочните пътища.