Инсултът е сериозно медицинско състояние, при което има нарушаване на притока на кислород към част от мозъка. Това е спешно състояние, което изисква прилагането на бързо и адекватно лечение, за да може да бъде предпазен пациентът от усложнения.

Познаването на рисковите фактори за инсулт, спазването на лекарските предписания и воденето на здравословен начин на живот са едни от най-добрите начини да се предпазите от инсулт. Ако вече сте прекарали един инсулт, тези мерки могат да ви помогнат да се предпазите от повторно засягане от това опасно състояние.

Правилна диета

Неправилното хранене е един от рисковите фактори за инсулт. Храните богати на мазнини могат да причинят натрупване на мастни плаки в кръвоносните съдове и оттам до високо кръвно налягане. Хората с артериална хипертония са застрашени от инсулт.

Препоръчва се диетата да бъде богата на фибри, зеленчуци и плодове и да се приемат по-малко мазни храни. Трябва да внимавате и с количествтото на солта, което консумирате, защото повишеният прием на сол води до покачване на кръвното налягане.

Редовни упражнения

Комбинирането на здравословна диета с физически тренировки е най-добрият начин за поддържане на теглото. Здравословното тегло от своя страна е фактор, който намалява риска от инсулт.

Редовните тренировки ще ви помогнат да подобрите работата на сърцето си и да снижите кръвното си налягане. Освен това тренировките спомагат и за снижаването на нивата на холестерола.

Спрете цигарите

Тютюнопушенето повишава двойно риска от инсулт. Това се дължи на факта, че тютюневият дим води до стесняване на артериите и по този начин може да се наруши кръвоснабдяването на мозъка и освен това има повишен риск от образуване на съсиреци по хода на съдовете.

Ако спрете цигарите може да намалите риска за вашето здраве. Общото ви здраве също ще се подобри и риска от други заболявания в резултат на пушенето ще намалее.

Намалете консумацията на алкохол

Алкохолът може да бъде както предпазващ, така и рисков фактор за инсулт. Злоупотребата със спиртни напитки повишава риска от високо кръвно налягане и развитието на инсулт. Приемът на малки количества алкохол в някои случаи може да бъде полезно, защото алкохолът разширява кръвоносните съдове и по този начин се намалява риска от образуване на съсиреци по хода на кръвоносните съдове.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!