Начало / Превенция / Как да се предпазите от мускулни крампи?

Как да се предпазите от мускулни крампи?

ное. 18, 2014

Мускулните крампи се появяват внезапно, много често по време на сън. Те се описват като внезапни, неволеви съкращения на един или няколко мускула. Въпреки, че обикновено крампите не са съпроводени от някакви усложнения на здравословното състояние на пациентите, те могат да бъдат значително болезнени. При диабет, бременност, увреждания на черния дроб или щитовидната жлеза има повишен риск от развитие на мускулни крампи.

Работата свързана с дълго време стоене прав или усилена физическа активност, особено в горещите месеци могат да доведат до мускулни крампи. Недостатъчния приток на кръв към мускулите или заниженото количество минерали в кръвообращението могат също да станат причина за крампи. Ето и няколко полезни и лесни за изпълнение съвети, с които да намалите риска от мускулни крампи:

  • Пийте достатъчно течности

Дехидратацията е най-често срещаната причина за мускулни спазми по време на тренировки. Много е важно да пиете достатъчно течности по време на упражнения, както и след приключване на тренировката. Ако сте склонни към мускулни крампи може да пиете по-често от наличните на пазара специално изготвени спортни напитки.

  • Внимавайте с физическите упражнения

Важно е да знаете лимита на своето тяло по отношение на физическите натоварвания. Задължително почивайте известно време между сесиите тренировки. Крампите могат да се развият като резултат от пренапрежение и умора на мускулите. Задължително загрявайте преди тренировка, разтягането затопля мускулите, подобрява тяхната разтегливост и намалява риска от преразтягане.

  • Повишете приема на витамини

Мускулните крампи могат да се дължат на недостатъчно количество на някои витамини в кръвта, които са важни за доброто състояние на мускулите. В това отношение особено важни са витамините от група А и Б, витамин С и Д. Ежедневно консумирайте свежи плодове и зеленчуци. Освен това може да приемате допълнително витамини под формата на хранителни добавки.

  • Консумирайте храни богати на Калий

Калият и натрият са два от най-важните електролити в нашето тяло, като калият има много важно значение за контрола на мускулите и тяхната правилна функция. Вие може да повишите приема на калий с консумацията на някои плодове и зеленчуци, като например авокадо, броколи, картофи, банани, кайсии и стафиди. Редовният прием на продукти, съдържащи калий намалява риска от поява на мускулни крампи.

  • Топъл душ

Топлият душ вечер преди лягане може да помогне за отпускането на мускулите. Ако усещате напрежение в някоя част от тялото приложете топла струя вода на засегнатото място и леко разтрийте мускулите в тази зона.

Прочетете за:
Мускулни крампи през нощта