Начало / Превенция / Как да се предпазите от розацея

Как да се предпазите от розацея

апр. 8, 2013

Розацеята е хронично кожно заболяване, подобно на акнето. Тя предизвиква зачервяване на кожата в областта на носа, което може да се разпространи и към челото и шията. Няма лечение, с което да се излекувате напълно от розацеята, но с правилните медикаменти и грижи може да контролирате заболяването и да не позволявате появата на усложнения. Важно е да се контролират механизмите, които водят до появата на розацея.

Какво може да направите, за да се предпазите от розацея?

Има някои фактори и дейности, които могат да предизвикат епизод на розацея. За да държите заболяването си под контрол е добре да избягвате тези дейности и фактори.

– консумация на алкохол;
– консумация на горещи напитки;
– излагане на силна слънчева светлина и топлина;
– силно пикантни храни.

Единственото хубаво в случая е, че когато имате изостряне на заболяването ще може да установите какво го е предизвикало, за да може да го избягвате занапред.

– Редовно почиствайте и овлажнявайте кожата си. За измиване използвайте мек сапун и приятно топла вода. Ако е нужно след това може да нанесете овлажняващ крем.

– Трябва внимателно да четете етикетите на козметичните продукти, които закупувате. Кремовете за лице и всякакви други продукти за кожа, които използвате трябва да не съдържат алкохол или други дразнещи съставки, като третиноин например, защото те могат да влошат вашето състояние.

– Избягвайте излагането продължително дълго на слънчева светлина. Прекалената експозиция може да доведе до влошаване на розацеята. Ако ви предстои излизане навън задължително намажете лицето си със слънцезащитен крем. Кремът трябва да е с фактор 15 или повече.

– Консумирайте колкото се може повече вода, защото тя пречиства вашето тяло от вредните токсини. Избирайте студената вода, защото тя охлажда вашето тяло и може да намали зачервяването на лицето.

– Когато можете почивайте и се опитайте да намалите стреса покрай вас. Стресът повишава зачервяването и може да влоши вашата розацея, затова се опитвайте да го избягвате.

– В банята се къпете с приятно топла вода, защото горещата вода може да засили червенината по лицето.

Прочетете за:
Розацея
Отключващи фактори на розацея