Начало / Превенция / Как да се предпазите от топлинен удар?

Как да се предпазите от топлинен удар?

юни 24, 2024

предпазите от топлинен удар

По време на екстремни горещини хората са изложени на висок риск от топлинно изтощение и топлинен удар.

Топлинният удар е тежко, животозастрашаващо състояние, при което телесната температура се повишава бързо до опасни нива. Това състояние може да доведе до сериозни усложнения и смърт, ако не се лекува навреме. Разбирането как да се предотврати топлинен удар е от изключително значение.

Как да се предпазите от топлинен удар?

Ето някои основни съвети и стратегии, за да останете в безопасност и здрави в горещо време.

Разберете симптомите на топлинен удар

Топлинен удар възниква, когато температурата на тялото надвиши 40°C, което води до потенциално увреждане на мозъка, сърцето, бъбреците и мускулите. Симптомите включват висока телесна температура, главоболие, гадене, суха кожа, ускорен пулс, дезориентация, загуба на съзнание. Най-уязвимите групи са възрастните хора, бебетата, хората с хронични заболявания и тези, занимаващи се с тежки физически натоварвания. Други фактори, които повишават риска от топлинен удар са затлъстяване, дехидратация, слънчево изгаряне, употреба на алкохол.

Пазете се не само от топлина, но и от висока влажност

Топлинен удар възниква дори при температури под 30℃, когато нивата на влажност са високи. Съществува по-голям риск от топлинен удар в силно влажна среда поради намалената способност на тялото да се охлажда поради лошото изпаряване на потта. По принцип трябва да се въздържате от всякакви упражнения при температури от 30 ℃, придружени от нива на влажност над 80%.

Останете добре хидратирани

Един от най-ефективните начини за предотвратяване на топлинен удар е да останете хидратирани. Пиенето на много течности, особено вода, помага за регулиране на телесната температура, като позволява на тялото да се изпоти и охлади. Ето някои съвети за хидратация:

 • пийте вода редовно – не чакайте да ожаднеете, за да пиете вода. Носете бутилка вода и отпивайте през целия ден.
 • избягвайте напитки с кофеин (чай, кафе и кола) и алкохол, тъй като те могат да допринесат за дехидратация.
 • приемайте електролити – консумацията на напитки с електролити помага за попълване на солите, загубени чрез изпотяването.

Останете в хладни помещения

Най-добрият начин да победите жегата е да останете в климатизирана зона. Ако нямате климатик, ето няколко съвета:

 • използвайте вентилатор – вентилаторите могат да помогнат за циркулацията на въздуха
 • вземете хладен душ или вана – те са добър начин за разхлаждане
 • дръжте щорите и завесите затворени – това помага да се блокира пряката слънчева светлина и намалява температурата на закрито.

Носете леки дрехи

При горещо време е важно да се обличате подходящо. Изберете:

 • леки и широки дрехи – изберете дрехи от дишащи материи като памук, които позволяват на потта да се изпарява и охлажда тялото.
 • светло облекло – тъмните цветове абсорбират повече топлина, докато светлите я отразяват.
 • защитна екипировка – носете шапка с широка периферия и слънчеви очила, за да се предпазите от пряко излагане на слънце. Използвайте чадър, ако трябва да сте навън за продължителни периоди.

Ограничете излагането на пряка слънчева светлина

Намаляването на времето, което прекарвате на пряка слънчева светлина, може значително да намали риска от топлинен удар.

 • търсете сянка

Ако прекарвате много време навън, не забравяйте да правите чести почивки за охлаждане на сянка. Стойте под дървета, навеси или тенти, когато е възможно.

 • планирайте добре дейностите си

Опитайте се да бъдете по-малко активни през най-горещата част от деня, късния следобед. Ако трябва да сте навън в жегата, планирайте дейностите си така, че да сте на открито преди обяд или късно вечер. Никога не оставяйте деца или домашни любимци в паркирана кола.

Използвайте слънцезащитен крем

Защитете кожата си от слънчево изгаряне, което може да повлияе на способността на тялото ви да се охлажда. Използвайте слънцезащитен крем с SPF най-малко 15. Нанесете обилно крем върху кожата 30 минути преди излизане на открито и нанасяйте отново на всеки 2 часа, докато сте на слънце.

Адаптирайте диета си

Храната, която консумирате също може да повлияе на способността на тялото да се охлажда.

 • яжте леки ястия – тежките ястия могат да увеличат метаболитната топлина на тялото. Изберете по-малки, по-чести хранения, които са по-лесни за смилане.
 • включете хидратиращи храни – храни с високо съдържание на вода, като плодове и зеленчуци, могат да ви помогнат да останете хидратирани.

Прочетете за:
Слънчев удар – симптоми и лечение