Начало / Превенция / Как да се предпазите от загуба на слуха?

Как да се предпазите от загуба на слуха?

сеп. 24, 2015

Има много причини за загуба на слуха, които не можем да избегнем, като например наследственост. Не може да избираме родителите си или генетичния материал, който получаваме от тях. В някои случаи обаче намаляването на слуха може да бъде предотвратено.

Най-честите видове загуба на слух при възрастните са:

  • загуба на слуха, свързана с възрастта – тя се дължи на постепенното увреждане на малките косъмчеви клетки в ухото, които са отговорни за улавянето на звуците и които намаляват с годините.
  • загуба на слуха, предизвикана от експозиция на силен шум – при често излагане на силни звуци отново се увреждат косъмчевите клетки и се нарушава улавянето на звуците и вибрациите от околната среда и изпращането на информацията за това към мозъка.

Има някои неща, които може да направите, за да предотвратите загубата на слух, особено тази свързана с възрастта. Ето и някои от тях:

  • Избягвайте излагането на прекалено силни шумове

Може да ви се наложи да бъдете изложени на по-силни шумове на работа, у дома и на много други места. Важно е да знаете, кога може да увредите слуха си и какви са нивата на звука, при които може да настъпи увреждане на способността за чуване. У дома не слушайте телевизора или радиото прекалено силно. Това важи с особена сила ако слушате музика със слушалки. Ако знаете, че ще сте изложени на силни шумове си носете тапи за уши, които да ви предпазят от увреждане на слуха. Опитайте се да намалите шумовете в дома си, като си купувате уреди, които са с доказани ниски шумови нива. Ако в киното, ресторанта или друго обществено място, което посещавате шумът за вас е силен, помолете да намалят звука по възможност.

  • Не пушете

За експозицията на тютюнев дим се знае, че увеличава риска от загуба на слуха. Проучванията сочат, че комбинацията от пушене, напреднала възраст и честата експозиция на силни шумове значително повишава възможността слухът ви да намалее.

  • Чистете ушите си редовно

Натрупването на ушна кал в ушите влошава слуха. Не използвайте обаче клечки за уши, те само ще натикат ушната кал още по-навътре. За почистване използвайте иригатор, с който да омекчите калта, след което я отмийте с хладка вода.

  • Внимавайте какви лекарства приемате

Има около 200 медикамента, които са ототоксични, което означава, че при техния прием може да се увреди слуха на пациента. Към тях спадат някои антибиотици и лекарства за лечение на рак. Дори високите дози аспирин могат да бъдат вредни за вашия слух. Задължително се консултирайте с лекар преди прием на какъвто и да било медикамент. Ако се налага да употребявате лекарство, което е ототоксично вашият лекуващ лекар трябва да следи състоянието ви отблизо и след курса да се консултирате с УНГ специалист.

  • Изследвайте слуха си

Препоръчително е един път годишно да изследвате слуха си. Ако на работното си място сте изложени на по-силен шум това е задължително, защото има голяма вероятност с времето слухът ви да се влоши. Ако научите, че слухът ви се е влошил може да вземете някои мерки, за да се предпазите от по-нататъшна увреда.