Начало / Превенция / Как да се предпазим от камъни в бъбреците?

Как да се предпазим от камъни в бъбреците?

апр. 21, 2015

Ако някога сте страдали от камъни в бъбреците вероятно знаете колко болезнено може да бъде това състояние. Болката при бъбречна криза може да бъде изключително силна, докато камъкът преминава през пикочните пътища. За съжаление при около половината от пациентите камъните в бъбреците се появяват отново след няколко години, ако не бъдат предприети превантивни мерки.

Камъни в бъбреците се образуват когато определени вещества се натрупат в по-големи количества в урината и в резултат на това се оформят кристали. Тези кристали с времето образуват по-големи формации – камъни, които могат да се придвижат по пикочните пътища и да предизвикат бъбречна криза, съпроводена със силна болка.

За намаляването на риска от камъни в бъбреците е нужно да направите някои промени в начина си на живот, а в някои случаи да приемате и някои предписани от специалист медикаменти.

  • Пийте повече вода

Експертите препоръчват на пациентите, които вече са имали епизоди на камъни в бъбреците да пият поне 2,5 литра течности дневно, препоръчително вода. По този начин бъбреците им ще функционират нормално и ще се предпазят от натрупване на вредни субстанции. Ако живеете на място с горещ климат или се упражнявате много често експертите препоръчват приема на вода да бъде увеличен до 3,5 – 4 литра дневно.

  • Консумирайте по-малко продукти, богати на оксалати

Ако вие сте склонни към образуване на калциево-оксалатни камъни вашият лекуващ лекар може да ви посъветва да ограничите приема на храни, които спомагат формирането на този вид камъни. Такива храни са ядките, шоколад, соя, сладки картофи, спанак.

  • Изберете диета бедна на сол и животински белтъци

Приемът на повече от нужното количество сол дневно може да спомогне за образуването на камъни в бъбреците, защото натрият, който се съдържа в солта увлича със себе си калций, който може да се натрупа в бъбреците. Затова и на пациентите се препоръчва да консумират минимални количества сол. Освен, че намалява риска от камъни в бъбреците намаления прием на сол може да спомогне за снижаване на стойностите на кръвното налягане и подобряването на дейността на сърцето.

Консумацията на големи количества животински белтъци, като червено месо, яйца, пилешко и рибни продукти увеличава стойностите на пикочната киселина в кръвта, която може да стане причина за образуване на камъни в бъбреците.

  • Приемайте достатъчно продукти, съдържащи калций

Калцията, който се съдържа в храната не увеличава риска от камъни, затова не е и нужно да ограничавате консумацията на храни, съдържащи този важен за нас минерал. Нужно е обаче да се консултирате със специалист, ако желаете да приемате добавки, съдържащи калций, тъй като тези добавки се свързват с повишаване на риска от камъни в бъбреците.