Начало / Превенция / Как да снижим нивата на холестерола в организма си

Как да снижим нивата на холестерола в организма си

юли 8, 2013

Високото ниво на холестерол в организма е изветсно с медицинския термин хиперхолестеролемия. Това състояние увеличава вашия риск от сърдечно-съдови заболявания. Този риск може да бъде намален с някои лесни за изпълнение промени в начина на живот. Ето и какво е полезно и какво не ако искате да намалите нивата си на холестерол.

Здравословни промени в диетата

Фибрите, които се съдържат в бобовите храни, плодове и някои други продукти се свързват с лошия холестерол LDL и намаляват неговите нива с приблизително 5%.  Специалистите препоръчват да се приемат 25 до 35 грама фибри на ден. Повечето възрастни на ден не приемат повече от 12 грама фибри.

Друга здравословна промяна, която може да направи в  диетата си е да изключите от менюто си наситените мастни киселини. Те се съдържат в особено големи количества в пържените храни, курабийки, сладкиши и снаксове.

На ден не трябва да приемате повече от 300 мг холестерол, а ако страдате от сърдечно-съдово заболяване за вас не е препоръчителен дневен прием на холестерол повече от 200 мг. В най-голямо количество холестерол се съдържа в жълтъка на яйцата, дреболии и пълномаслени продукти.

За хората с високи нива на холестерол е препоръчително да консумират често риба и рибни продукти, защото те са богати на омега-3 мастни киселини, които спомагат за снижаване на холестероловите нива.

Скорошни проучвания са установили, че консумацията на ядки може да доведе до известно снижаване на нивата на холестерола. Особено полезни в тази насока са орехите и бадемите. Но ядките са много калорични, тъй че внимавайте с количествата и не изяждайте повече от 50 грама ядки дневно.

Упражнявайте се редовно

Редовните упражнения са един от най-добрите начини за намаляване нивата на холестерол в нашия организъм. Освен това с тренировките вие ще увеличите нивата на високоплътностния холестерол HDL, който е полезен за вашия организъм и така ще подобрите вашето състояние. Консултирайте се с вашия лекар, който да ви посъветва кои упражнения са най-полезни за вас и се опитвайте да спортувате поне 30 минути дневно. Изберете си спорт, който ви допада и ви доставя удоволствие – това може да е ходене, плуване, каране на колело, тичане.

Намалете телесното си тегло

Ако сте с наднормено тегло рискът от високи нива на холестерола е много голям. Вие може да намалите този риск като намалите теглото си с 5 до 10%. Ако е нужно се консултирайте със специалист, който да ви изготви хранителна и тренировъчна програма за сваляне на ненужните килограми или сами преценете какво би ви помогнало да постигнете желаната цел.