Начало / Превенция / Как витамин Д понижава риска от рак на дебелото черво?

Как витамин Д понижава риска от рак на дебелото черво?

ян. 19, 2015

Американски учени са установили чрез ново проучване, че витамин Д може да помогне в борбата с рака на дебелото черво като стимулира имунната система.

Резултатите от проучването, публикувано в сп. Gut са показали, че хората с високи нива на витамин Д в кръвта си имат по-нисък риск от колоректален карцином.

За да докажат връзката между витамин Д, имунната система и рака на дебелото черво учените от Dana-Farber Cancer Institute са използвали данните от два продължителни здравни проекта. Те са избрали 942 участника, като 318 от тях са били болни от рак на дебелото черво, а останалите са били здрави.

Учените са разполагали с кръвни проби, взети от всички участници дълго време преди някои от тях да развият рак. Те са изследвали кръвните проби за наличието на 25-дихидроксихолекалциферол – субстанция, която много точно показва колко витамин Д има в организма.

Резултатите са показали, че хората с високи нива на 25-дихидроксихолекалциферол са имали по-голям брой имунни клетки и по-нисък риск от развитие на рак на дебелото черво.

Според авторите на проучването има връзка между витамин Д и имунната система, която допринася за превенцията на колоректалния карцином . Те предполагат, че витамин Д стимулира имунната система на организма като активира Т- лимфоцитите, които разпознават и атакуват раковите клетки.

Необходими са обаче още изследвания, които да разкрият ролята на витамин Д за предпазването от рак на дебелото черво.

Витамин Д се съдържа в растителните храни като витамин Д2 (ергокалциферол) и в животинските храни като витамин Д3 (холекалциферол). Специфично за този витамин е, че за синтезирането му е необходимо наличието на ултравиолетови лъчи.

В кожата на човека под влияние на слънчевите лъчи се образува витамин Д3 (холекалциферол), който е неактивен. Приетият с храната или образуван в кожата витамин Д в черния дроб се превръща в 25-дихидроксихолекалциферол, който в бъбреците се превръща в активната форма на витамина 1α, 25-дихидроксихолекалциферол, означаван още като калцитриол или само като витамин Д.

Най-богатите хранителни източници на витамин Д са рибата, черния дроб, жълтъкът на яйцето.