Начало / Превенция / Кои са задължителните имунизации в България? – част 1

Кои са задължителните имунизации в България? – част 1

окт. 1, 2014

полиомиелитна ваксина

Имунизациите с ваксини са повсеместно разпространени и се използват за специфична профилактика срещу някои по-разпространени заболявания. Чрез ваксинацията се повишава невъзприемчивостта на човешкия организъм към болестотворния причинител. В България има регистрирани ваксинации срещу 10 инфекциозни заболявания. Те се провеждат по одобрен от Министерството на здравеопазването имунизационен календар.
Ето и причинителите, срещу които се извършва ваксинация и начина на провеждане.

  • Хепатит Б

Имунизацията срещу хепатитния Б вирус се извършва на три етапа, като първата доза се инжектира мускулно още в първите 24 часа след раждането на детето. Следващата доза се инжектира след навършване на един месец и третата на шестия месец.

Хепатитната ваксина защитава вашето дете от хепатитния вирус, който може да увреди черния му дроб и да доведе дори до смърт. Децата могат да се заразят с вируса при раждане, ако майката страда от хепатит Б или след раждане при близък контакт с други, които са инфектирани с вируса.

При някои деца може да има краткотрайно повишаване на телесната температура след инжектирането на ваксината, а при други има лека болезненост и подуване в областта на инжектиране. Ваксината срещу хепатит Б не води до усложнения на здравословното състояние на детето и в много редки случаи могат да се развият алергични реакции.

  • Туберкулоза

На 48-ия час след раждането на бебето се поставя първата доза от БЦЖ ваксината предназначена за предпазване от заразяване с туберкулоза. На седмия месец бебето се проверява дали има белег от предишната имунизация. Ако детето тогава не е било имунизирано се прави проба с Манту и ако детето няма или не е успяло да изработи имунитет се прави ваксинация с БЦЖ ваксината. На 7 и 11 годишна възраст отново се прави проба с Манту и на децата, при които пробата е отрицателна се извършва нова ваксинация.

Ваксината срещу туберкулоза е жива – атенюирана. Изследванията на учените са доказали, че колкото по-рано се ваксинира детето срещу туберкулоза, толкова по-дълготраен е създаденият имунитет. Не се съобщава за сериозни странични ефекти от приложението на ваксината. Най-често пациентите съобщават за зачервяване и леко подуване в областта на инжектиране, което изчезва за няколко дни.

  • Пневмококи

През последните години в имунизационния календар навлезе и като задължителна имунизацията с конюгирана ваксина срещу пневмококи, които са чести причинители на много респираторни заболявания. Първата доза от ваксината се поставя на втория месец след раждането на детето. На третия и четвъртия месец се поставят следващите дози от ваксината и след 6 месеца се поставя последната.

Ваксината срещу пневмококи е конюгирана и създава сравнително дълготраен имунитет срещу този болестотворен причинител. Рядко се наблюдават странични реакции от ваксинацията, като някои от тях са повишаване на температурата, алергична реакция, поява на обрив.

Прочетете за:
Кои са задължителните имунизации в България? част 2