Начало / Превенция / Кои са задължителните имунизации в България? част 2

Кои са задължителните имунизации в България? част 2

окт. 2, 2014

  • Полиомиелит, тетанус, дифтерия, коклюш, хемофилус инфелунце тип Б

Този вид ваксина е комбинирана и покрива заболявания от пет различни причинителя. Първата доза се поставя на втория месец след раждането на детето. В следващите два месеца се поставя по още една доза от ваксината за създаване на добър имунитет. Не по-рано от една година след третия прием на ваксината се прави реимунизация на децата, което е приблизително около 16-тия месец след раждането. На шест годишна възраст се извършва реимунизация срещу полиомиелит, дифтерия, тетанус и коклюш. Тъй като ваксината против дифтерия и тетанус е убита и създава по-краткотраен имунитет се налага реимунизиране на 12 и 17 годишна възраст. След навършване на 25 годишна възраст се препоръчва имунизация през 10 години срещу дифтерия и тетанус.

Както всяка ваксина и тази може да доведе до някои нежелани реакции. Повечето от тях са безобидни и изчезват до 24-72 часа след прилагането на ваксината. Към тях спадат зачервяване и оток на мястото на инжектиране. Други нежелани реакции са появата на гадене и диария, загуба на апетит. Някои деца могат да проявят алергична реакция към някоя от съставките на ваксината, която да бъде съпроводена с оток в областта на лицето, спадане на кръвното налягане, ускоряване на сърдечния пулс.

Срещу тези заболявания има създаден триваксина, чиято първа доза се поставя на тринадесетмесечна възраст. Тя представлява жива атенюирана ваксина и поради тази причина е нужна само още една реваксинация на 12 годишна възраст, за да се създаде добър имунитет срещу тези заболявания. За момичета над 12 годишна възраст, които не са били покрити от ваксинацията се препоръчва да се ваксинират срещу рубеола, защото това заболяване по време на бременността може да предизвика сериозни увреждания на плода.

Консултирайте се с лекар ако след инжектирането на ваксината детето ви покачи телесната си температура над 38.5, появи се обрив или подуване в областта на лицето или ръцете. За ваксината са характерни и другите често срещани странични ефекти, които се наблюдават и при останалите. Има единични съобщени случаи на тежкото усложнение токсична епидермална некролиза, при което се наблюдава тежко свличане на епидермиса и силно зачервяване и болезненост на засегнатите участъци кожа.

Прочетете за:
Кои са задължителните имунизации в България? част 1