Колоноскопията спасява животи не само чрез ранното откриване на колоректалния карцином, но и чрез откриването и отстраняването на колоректалните полипи в преканцерозен стадий.

Американско проучване, публикувано в New England Journal of Medicine показва, че отстраняването на полипите понижава риска от смърт от рак на дебелото черво с 50 %.

В проучването са участвали 2600 пациента с полипи на дебелото черво, отстранени по време на колоноскопия.

Пациентите са били проследени средно 16 г. след извършването на процедурата.

Повечето от участниците са били подложени на проследяваща колоноскопия средно 3 до 5 години след отстраняването на полипите.

Интервалът през който се извършва процедурата зависи от редица фактори, като вида и броя на полипите.

Колоноскопията е неприятна процедура, но е по-точна в откриването на полипи от други скринингови изследвания, като например теста за кръв в изпражненията.

Специалистите препоръчват скрининговите изследвания за рак на дебелото черво да започнат на 50 годишна възраст. При хора, които са фамилно обременени или имат други рискови фактори скрининговото изследване трябва да започне по-рано.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!