Проучване показва, че консумирането на повече чесън и лук може да предотврати развитието на рак.
Учени от Института за фармакологични проучвания “Марио Негри” в Милано са установили, че хората, чиято диета е богата на лук и чесън имат много по-нисък риск за развитие на няколко вида тумори, в сравнение с хората, които избягват тези зеленчуци.
Те са разгледали данните от няколко италиански и швейцарски проучвания, за да разкрият връзката между консумацията на лук и чесън, и развитието на тумори на ларинкса, хранопровода, дебелото черво, млечната жлеза, яйчника и бъбреците.
Резултатите са показали, че умерената консумация на лук понижава риска от рак на дебелото черво, на ларинкса и яйчниците.
Повишената консумация на чесън понижава риска от всички видове тумори, с изключение на рака на млечната жлежа и на простатата.
За благотворният ефект на чесъна и лука върху здравето се знае от векове, но само няколко проучвания са успели да го докажат.