Нов кръвен тест, който открива рак на гърдата в ранен стадий може да се превърне в силно оръжие в борбата с това заболяване.

Този тест открива много малки промени в концентрацията на протеини в кръвта. Някои от тези протеини са специфични за тъканите на гърдата, докато други се срещат при различни видове тумори или са маркери на възпаление. Чрез промяна на комбинацията от протеини този тест може да се използва за откриване и на други видове рак, например карцином на яйчника, карцином на простатата.

Новият тест е много по-чувствителен от съществуващите до сега методи за диагностика. При проведено проучване сред 345 жени, кръвният тест правилно е установил 95 % от случаите на рак и е пропуснал само 5 %.

Според авторите на проучването този неинвазивен, безвреден и не толкова скъп кръвен тест може да допренесе за ранната диагноза на заболяването, за различаването на злокачествени от доброкачествени тумори и за мониторирането на лечението. Той може да се окаже много полезен за жените, при които мамографията е по-малко чувствителна поради значително по-плътната жлезиста структура на гърдата.

Карциномът на млечната жлеза е най-честият злокачествен тумор при жените. За диагностицирането му сега се използват физикално изследване (оглед, палпация), мамография, ехография, биопсия.

  • ПОСЛЕДВАЙ НИ!

  • Съдържанието на този уеб сайт има само информативна цел и не може да замени консултацията с лекар. По въпроси, свързани с Вашето здраве винаги се съветвайте с личният си лекар или друг медицински специалист.
© 2006-2021 Ars Medica.bg Всички права запазени. Всяко възпроизвеждане, променяне, публикуване на част или цялото съдържание на този сайт без предварително писменно разрешение от Ars Medica.bg е забранено Сайтът е изработен от Ait-WebDesign.com
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!