Начало / Превенция / Мазната риба понижава риска от бъбречен карцином

Мазната риба понижава риска от бъбречен карцином

сеп. 22, 2006

Проучване показва, че консумацията на мазна риба като сьомга, херинга, скумрия значително понижава риска от бъбречен карцином.

Учени от Karolinska Institute в Стокхолм са проучили повече от 60 000 жени на възраст между 40 и 76 години за период от 15 години.

Резултатите показват, че жени, които са консумирали мазна риба веднъж седмично имат 44 % по-малка вероятност да развият бъбречен карцином, в сравнение с тези, които нямат риба в диетата си. Рискът от бъбречен карцином е 74 % по-малък при жени, които редовно са консумирали мазна риба в продължение на 10 години.

Според д-р Сузана Ларсон, съдържащата се в мазната риба комбинация от омега-3 полиненаситени мастни киселини и витамин Д е ефективна срещу карцином на бъбрека.

Учените обясняват, че мазната риба съдържа 20 до 30 пъти повече омега-3 полиненаситени мастни киселини и 3 до 5 пъти повече витамин Д, в сравнение с крекхата риба.

Известно е, че мазната риба предпазва от сърдечни заболявания, а витамин Д понижава риска от различни видове тумори.