Начало / Превенция / Начини за предпазване от деменция и Алцхаймер

Начини за предпазване от деменция и Алцхаймер

дек. 30, 2014

Много години наред се говореше, че няма какво да се направи, за да се предпазите от деменция и болестта на Алцхаймер. Истината е, че може да намалите риска от развитието на тези заболявания чрез правилно хранене, упражнения, които да поддържат тялото и духа ви млади и намаляване нивата на стреса. Нужно е извършването на още проучвания в тази сфера, но някои от следните дейности могат да намалят риска:

  • Редовни физически упражнения и здравословно хранене

Физическите упражнения могат да намалят риска от развитие на болестта на Алцхаймер и деменция, дължаща се на съдови промени в мозъка. Причината е, че при тренировките се увеличава притока на кислород и хранителни вещества към мозъчните клетки. Редовните упражнения са задължителна част от всеки един здравословен режим на живот.

Скорошни проучвания доказват, че диетата, която е полезна за сърцето е също така полезна и за мозъка. Това означава да намалите приема на захар и наситени мастни киселини и да увеличите приема на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.

Други проучвания сочат, че антиоксидантите, които се съдържат в някои от храните могат да забавят стареенето на мозъка. Боровинките, ягодите и къпините са доказа ли, че подобряват когнитивните способности.

  • Тренирайте мозъка си

Редовните упражнения за подобряването на функциите на мозъка могат да намалят риска от болестта на Алцхаймер. Дейности като решаване на кръстословици, пъзели, четене на книги и вестници, слушането на радио и посещаването на музеи поддържат мозъка активен. С такива дейности спомагате за образуването на нови неврони и връзки в мозъка.

  • Бъдете социално активни

Скорошни проучвания са доказали, че хората, които са прекарвали по-голяма част от времето си у дома са по-склонни да страдат от деменция и болест на Алцхаймер. На всички е ясно, че социалната активност и заангажирането с повече социални дейности е полезно за здравето на мозъка.

  • Спрете цигарите

Тютюнопушенето увеличава риска от деменция и Алцхаймер. Учените са доказали, че риска не е по-различен при екс-пушачите и тези, които пушат по половин кутия цигари дневно.

  • Намалете нивата на хомоцистеина

Хомоцистеинът е аминокиселина, която е една от градивните единици на белтъците. Той нормално циркулира в кръвта. Скорошни проучвания са доказали, че по-високите от средните нива на хомоцистеин в кръвта увеличават риска от деменция и болест на Алцхаймер.

Храните богати на фолати и витамини Б имат функцията да намаляват нивата на хомоцистеин. Някои добри източници на фолати са: спанак, броколи, аспержи, карфиол и леща.