Начало / Превенция / Намалете риска от деменция чрез спортуване

Намалете риска от деменция чрез спортуване

юли 14, 2014

Спортуването дори само един час седмично може да намали риска от развитие на болестта на Алцхаймер с близо 50 %, показва ново проучване.

Според учени от университета в Кеймбридж един на всеки три случая на заболяването могат да бъдат предотвратени чрез повишаване на физическата активност, спиране на тютюнопушенето и намаляване на телесното тегло.

Възрастта е основният рисков фактор при повечето случаи на болестта на Алцхаймер, но има и редица други фактори, които могат да повишат вероятността за развитие на заболяването.

Учените са анализирали седемте главни рискови фактори за развитието на болестта на Алцхаймер:

  • обездвижване – 82 %
  • депресия – 65 %
  • високо кръвно налягане – 61 %
  • затлъстяване – 60 %
  • тютюнопушене – 59 %
  • ниско образование – 59 %
  • диабет – 46 %

Това проучване, публикувано в сп. Lancet Neurology изучава как факторите, свързани с начина на живот повлияват комплексно развитието на деменция. Много от тези фактори са взаимно свързани. Хората с наднормено тегло, например по-рядко спортуват и по-често страдат от заболявания като диабет и високо кръвно налягане.

Според авторите на проучването спортуването дори само един час седмично ще намали затлъстяването, хипертонията и диабета, и ще предотврати развитието на деменция в по-късна възраст.

Физическата активност има положително въздействие върху сърцето и кръвоносните съдове, а оттам и върху кръвоснабдяването на мозъка. Това вероятно предотвратява натрупването на бета-амилоидни плаки в мозъка, характерни за болестта на Алцхаймер.

Ето защо учените от Кеймбридж съветват хората да започнат да спортуват. Слизането на една спирка по-рано и изминаването на останалото разстояние до офиса пеша може да помогне за превенцията на това тежко заболяване.

Все още няма ефективно лечение на болестта на Алцхаймер, която оказва силно въздействие върху цялото семейство.

Прочетете за:
Рискови фактори за деменция
Видове деменция