Начало / Превенция / Нов протеин, открит в коралите блокира вируса на СПИН

Нов протеин, открит в коралите блокира вируса на СПИН

май 1, 2014

Учени са открили нов клас протеини, които са способни да блокират навлизането на ХИВ вируса в Т- лимфоцитите.

Тези протеини биха могли да се използват в състава на гелове и лубриканти, които да осигурят надеждна бариера срещу HIV инфекция, твърдят авторите на откритието.

Протеините са били извлечени от коралите по северното крайбрежие на Австралия.

Учените от Националния институт по ракови заболявания на САЩ са открили тези протеини след като са изследвали екстракти от хиляди природни продукти.

Според изследователите тези протеини могат да блокират HIV вируса без да го правят резистентен към други анти-СПИН лекарства. По този начин дори вируса да стане резистентен към тези протеини, той ще остане чувствителен към останалите лекарства.

След като са пречистили тези протеини учените са тествали тяхната активност върху лабораторни щамове HIV вируси. Установили са, че тези протеини са изключително мощни. Дори в много ниски концентрации протеините могат да блокират вируса на СПИН и да предотвратят навлизането му в Т- лимфоцитите на имунната система.

Авторите на откритието сега планират да подобрят начина на извличане на протеините и производството им в по-големи количества. Необходими са още изследвания, за да се установи дали имат някакви странични ефекти и дали са активни и срещу други вируси.

Откритието е било представено в Сан Диего на ежегодната среща по Експериментална биология.

Днес 34 милиона хора по света живеят с HIV, като 2/3 от тях са в Африка.